O sjednici UO PIC-a
156

Ambasada Rusije ponovo po starom: Anglosaksonska propaganda raspiruje strasti u BiH

B. R.
Ambasada Rusije u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada Rusije u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada Rusije je ponovo nezadovoljna posljednjom sjednicom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).
Riječ je o sjednici iz 10. februara, koja je bila zakazana zbog odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Ambasada Rusije je poručila da su članovi upravnog odbora, kako su naveli, još jednom pokazali sklonost klizanju u opaku praksu ingorisanja stava Rusije. Osudili su retoriku nakon sjednice.

"Izjava nakon hitnog sastanka nije ništa drugo nego još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti", istakli su.

Ocijenili su da ostale države iz Upravnog odbora PIC-a ne poštuju pravo.

"Neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija. Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opći okvirni sporazum za mir. Neko smije upućivati drugom kritiku zbog 'zanemarivanja prava' jedino ako sam pokazuje poštivanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom", naglasili su.

U Ambasadi Rusije su se osvrnuli i na djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrument. Ne smije, jer tzv. visoki predstavnik nema potrebni legitimitet. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nije odobrilo kandidaturu gospodina Schmidta na ovu poziciju", potcrtali su.

Pri stavu su da postoji licemjeran odnos prema Bosni i Hercegovini te su komentarisali namjeru da Republika Srpska formira svoj VSTV.

"Još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava je neprikriveno miješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona. S ove tačke gledišta, korak NSRS-a može se tumačiti kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana", smatraju.

Također su poručili da pojedine države Upravnog odbora PIC-a, kako su saopćili, umjesto podsticanja na dijalog, kompromis i dogovor, namjerno raspiruju strasti.

"Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine", dodaju.

Ambasada Rusije je zaključila da će odgovornost za, kako su naveli, eventualnu destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini, podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni tumači mirovnog sporazuma.