|

Ambasada Rusije kontra ostalih članova PIC-a: Izjava o Oružanim snagama je nepotrebna

Ambasada Rusije kontra ostalih članova PIC-a: Izjava o Oružanim snagama je nepotrebna
48
Klix.ba
15.5.2019. u 19:39
104
komentara
48

dijeljenja
Ambasada Rusije kontra ostalih članova PIC-a: Izjava o Oružanim snagama je nepotrebna Petar Ivancov (Foto: H. M./Klix.ba)
Ambasada Ruske Federacije u BiH smatra da nije bilo neophodno da ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) izdaju posebnu izjavu koja se odnosi na Oružane snage BiH jer ona, kako ističe, očigledno ne doprinosi rješavanju glavnog problema, a to je formiranje organa vlasti na nivou BiH i Federaciji BiH.
"U vezi sa današnjom izjavom ambasadora zemalja članica Upravnog odbora PIC-a htjeli bismo istaći da Ruska Federacija podržava djelatnost centralnih organa vlasti BiH zasnovanu na Ustavu BiH i odgovarajućem zakonodavstvu, uključujući Oružane snage kojima, prema našem dubokom uvjerenju, ništa ne prijeti", navodi se u saopćenju Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ambasade naglašavaju da upravo glavnom problemu, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH treba da budu posvećeni napori domaćih aktera, što treba jasno da podrži i međunarodna zajednica.Upravni odbor Vijeća za provedbu mira nedvosmisleno je danas potvrdio da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te podržava ulogu koju one imaju, kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekoliko međunarodnih mirovnih misija. Rusija nije podržala ovu izjavu ambasadora u Upravnom odboru PIC-a.
Prijavi grešku


Komentari (104)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...