Opasno krčenje šume
23

Amazonska prašuma i dalje gori, ali je svijet sve manje briga

A. P.
(Foto: EPA-EFE)
Dok su ne tako davno tamni oblaci dima gušili gradove u Brazilu jer su dijelovi Amazona gorjeli dotad neviđenom brzinom, svijet je reagovao s ogorčenjem. Tih nekoliko sedmica u augustu sve oči su bile uprte u Brazil i tamošnju vlast u iščekivanju šta će uraditi. Dva mjeseca poslije požara se rijetki sjećaju.

BBC upozorava da bi ovaj problem, koji nije nestao, mogao biti gori nego kada su izbili prvi požari.

Vatra u dijelovima Amazonske prašume u augustu je bila na vrhuncu. Tada je zabilježeno na hiljade pojedinačnih požara, odnosno trostruko više nego u istom periodu prethodne godine.

Šumski požari izbijaju u Amazonu tokom sušne sezone, u julu i oktobru. Mogu biti prouzrokovani prirodno - udarima groma, ali ove godine većinu su izazvali poljoprivrednici i drvosječe čisteći zemlju za usjeve i ispašu.

Ovo je važno jer je Amazon najveća prašuma na svijetu i vitalno skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja.

Svijet je u augustu reagovao burno. U mnogim gradovima organizovani su protesti, poslana upozorenja o finansijskim kaznama, a stigle su osude politike zaštite okoliša brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

On je krajem augusta rasporedio vojsku u Amazonu i naredio 60-dnevnu zabranu paljenja vatre za čišćenje zemljišta. Te mjere su imale efekta - broj požara se uskoro smanjio za trećinu, a tempo pojavljivanja novih je usporen. Kada počne sezona kiša očekuje se još veće poboljšanje stanja na terenu.

Ipak, postoje znaci da je situacija gora nego što se čini. Izgaranje prašume nije najveći problem već ogromno krčenje šume.

"Smanjen je nivo spaljivanja, ali ne i nivo krčenja šume", kaže Ane Alencar iz neprofitnog instituta za istraživanje životne sredine Amazona - IPAM. "Do kraja augusta većina deforestacije planirane za ovu godinu već je okončana".

Brazilska satelitska agencija prikupila je podatke koji ukazuju da je ove godine očišćeno najmanje 7.747 kvadratnih kilometara Amazonske prašume na području Brazila.

Alencar vjeruje da je ovaj broj barem za 30 posto veći i kaže da je ova godina najgora po obimu krčenja šume od 2008.

Osim toga, problem se prebacio i na širi prostor. Drugačija, ali jednako problematična situacija odvija se u krhkoj regiji na jugu - savani Cerrado, koju WWF naziva jednim od najugroženijih ekosistema na planeti. Tamo se proteklog mjeseca desilo više požara nego u Amazonu.

Cerrado je jedno od područja s najviše bioraznolikosti na svijetu - oko 40 posto životinjskih i biljnih vrsta koje se ne mogu naći nigdje drugo na planeti. Ali, prema podacima stručnjaka, polovina šuma, močvara i travnjaka već je izgubljena, većinom u nastojanjima da se napravi više mjesta za uzgoj soje.