BiH
0

Amandmani dva HDZ-a identični rješenjima iz "aprilskog paketa"

SRNA
Niko Lozančić
Niko Lozančić
Ustavni amandmani koje su HDZ BiH i HDZ 1990 uputili u parlamentarnu proceduru identična su rješenjima iz tzv. " aprilskog paketa" ustavnih promjena, rekao je poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić.

"Suštinska razlika u odnosu na amandmane SDA, SNSD-a i SDS-a je to što se ostale stranke zalažu da ostane direktan izbor članova Predsjedništva BiH, a neke od stranaka se protive i prijedlogu načina odlučivanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Drugih razlika nema", rekao je Lozančić novinarima.

Lozančić je istakao da bi se posrednim načinom izbora članova Predsjedništva BiH, kao institucije etničkog zastupanja, obezbijedilo da građani jednog naroda na izborima ne mogu birati predstavnike drugog naroda.

Principi ustavnih amandmana HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, na sjednici 29. novembra nisu dobili podršku Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević ocijenila je da ovaj prijedlog dva HDZ-a udara na "ustavne nadležnosti i suverenitet Republike Srpske".