Raffi Gregorian
0

Amandmani bi nanijeli štetu reformi odbrane

Sarajevo-x.com
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sastao se danas s ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem kako bi razmijenili mišljenja o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koje su trenutno u proceduri pred Parlamentarnom skupštinom, saopšteno je iz OHR-a.

Gregorian je napomenuo da bi ovi amandmani imali poguban efekt na reformu odbrane i Oružane snage BiH (OSBiH) te bi onemogućili da se OSBiH pripreme za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

On se u potpunosti pridružuje ministru Cikotiću u protivljenju predloženim amandmanima, napominjući da su i Vijeće ministara, načelnik Zajedničkog štaba general-pukovnik Milojičić i komandant stožera NATO-a u Sarajevu brigadni general Bullard također zvanično izrazili svoje protivljenje ovim amandmanima.

Prvi zamjenik visokog predstavnika rekao je da pozdravlja “činjenicu da parlamentarci žele pomoći vojnicima, ali predložene izmjene i dopune nisu način da to učine.”

Između ostalog, tim amandmanima bi se podigla starosna granica za vojnike.

“Protivim se ovim amandmanima zato što bi oni nanijeli štetu u pogledu spremnosti, onemogućili potrebnim mlađim i bolje obrazovanim regrutima da postanu pripadnici OSBiH, oduzeli prijeko potrebna finansijska sredstva za obuku i modernizaciju te u konačnici ne bi zaista pomogli bivšim vojnicima”, rekao je Gregorian.

On je 2005., kako se navodi, bio kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane ispred NATO saveza i jedan od ključnih tvoraca novih profesionalnih, jedinstvenih oružanih snaga BiH, koje su u skladu sa uvjetima i zahtjevima NATO-a.

“OSBiH ne mogu biti posmatrane kao dobrotvorna ili socijalna institucija, one moraju biti obučene, opremljene i spremne da odmah reaguju i odgovore na individualne i kolektivne potrebe zemlje u pogledu sigurnosti”, upozorio je on.

Dodao je da je prije isteka njenog mandata u decembru 2005. godine Komisija za reformu odbrane predložila da Parlamentarna skupština razmotri mogućnost da putem odvojenog zakona osigura finansijsku pomoć i programe obuke za zaposlenje za bivše vojnike.

"U međuvremenu, NATO je formirao fond za pomoć vojnicima kako bi se vratili civilnom životu. Ako parlamentarci zaista žele pomoći vojnicima, onda je to pravi način da to urade, a ne putem amandmana na Zakon o službi u OSBiH, koji bi mogli biti u suprotnosti sa članom 84. Zakona o odbrani, u vezi sa aktivnostima za pristupanje NATO-u", naveo je Gregorian.