Blokada M17
65

Aluminij bi mogao biti ugašen u ponoć: Ne idemo odavde dok ne dobijemo struju

I. P.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Na magistralnom putu M17 nedaleko od Mostara jutros u 9 sati počela je blokada puta koju su organizovali radnici Aluminija, a zbog neizvjesne sudbine tvornice pred gašenjem.
Radnici su uglavnom smireni, ali nisu optimistični kada je riječ o nastavku rada Aluminija koji bi večeras u ponoć mogao ostati bez struje. Kako kažu, neće deblokirati cestu dok ne dobiju garanciju za dotok električne energije.

S radnicima je i rukovodstvo kompanije predvođeno direktorom Draženom Pandžom koji nije optimista jer se struja mora osigurati do 14:01 sati.

"Sudeći da mi tokom dana nećemo riješiti problem u vezi s električnom energijom, bojim se da će se desiti najgori scenarij - gašenje Aluminija. Ne vjerujem da se išta novo može uraditi ili da će se desiti nešto dramatično u sljedećih nekoliko sati", rekao je Pandža za Klix.ba.

Kako je rekao, radnici blokadom artikuliraju nezadovoljstvo, a vozači koji su ostali zarobljeni na cesti nisu krivi za ovu situaciju.

"Ko je prava strana koja bi kupila Aluminij to trebate pitati Vladu FBiH, Vladu Hrvatske i male dioničare", rekao je Pandža.

Na mjesto blokade došao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno s premijerom HNK Nevenkom Hercegom.

"Iako nismo nadležni za ovaj problem, došli smo da pokažemo kako niste sami. Teška je situacija i toga smo svjesni. Jutros sam imao sastanak s premijerom Novalićem koji mi je obećao da će Vlada FBiH zasjedati u petak. On je kazao da misli da petak nije prekasno te da postoje firme iz Engleske i Dubaija koje su zainteresirane za privatizaciju", rekao je Bešlić.

On je radnicima kazao kako postoje ljudi koji brinu za Aluminij, ali i da se mora priznati da je u prošlosti bilo grešaka.

Bešlić je kazao kako ne vjeruje da zarobljeni vozači snose bilo kakvu krivicu te da blokada saobraćaja nije pravi način, na što su mu radnici dobacili kako ni oni nisu krivi za problem Aluminija.

"Ja mislim da se Aluminij neće ugasiti", zaključio je Bešlić.

Vozači putničkih automobila koriste zaobilazne puteve, dok su kamioni zarobljen jer se ne mogu okrenuti. Radnici propuštaju policiju i vozila Hitne pomoći.

Podsjećamo, pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij su propali na jučerašnjem sastanku. Kako je rekao ministar Džindić, došlo je do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinansiraju struju 50 eura po megavat satu.

Kako je zaključeno u ponedjeljak, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja razgovore s potencijalnim investitorima.