BiH
0

Alternativno predsjedništvo: BiH nije privatno vlasništvo

FENA
Alternativno predsjedništvo BiH oglasilo se danas saopštenjem za javnost u kojem negoduje zbog prijedloga zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH koji su uputili prijedlog zakona o pravima i dužnostima zastupnika i izaslanika državnog Parlamenta, a kojim se predlaže osiguranje prava na prijevremenu starosnu penziju i invalidsku penziju.

''Ne možemo vjerovati da drskost i hrabrost zastupnika može biti takva da su u stanju predložiti zakon po kome zastupnik nakon prestanka mandata ima pravo na starosnu penziju ako ima najmanje 25 godina staža ili navršenih 55 godina života za muškarce, odnosno 53 za žene, te da bi po ovom zakonu zastupnici penzioneri imali penziju od 1700 KM.

Nepojmljivo je da su, osim što imaju enormne paušale za svoj sadašnji (ne)rad u stanju predložiti za sebe tako enormne mirovine", kazao je Mersed Šerifović, predsjedavajući Alternativnog predsjedništva BiH.

On je pozvao penzionere u BiH koji doslovce jedva preživljavaju od stotinu ili dvjesto maraka mjesečno, da kategorično ustanu protiv prijedloga tog zakona te poručio zastupnicima koji su u parlamentarnu proceduru uputili takav prijedlog da BiH nije njihovo privatno vlasništvo.