BiH
7

Alternativni izvještaj pokazao da sadašnji saziv Vijeća ministara BiH postiže bolje rezultate

FENA
Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH danas je predstavila treći Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Izvještaj predstavlja zajednički napor više desetaka osoba i organizacija, čiji je zajednički cilj bio da se iz ugla organizacija civilnog društva predstavi aktuelno stanje integracija BiH i tako utiče na sadržaj zvaničnog Izvještaja o napretku Evropske komisije.

Također, u izvještaju su sadržane preporuke za sva poglavlja: parlamenti i vlade, javna uprava, civilno društvo, pravosuđe, pristup pravdi i borba protiv korupcije te pitanje prioriteta reformske agende kao i zaštite osnovnih ljudskih prava manjinskih i ranjivih grupa.

U ovim oblastima nije postignut nikakav relevantan napredak od ljeta 2014. do ljeta 2015., što je period koji pokriva ovaj izvještaj.

  • U radu parlamenata i vlada dominantan je zaključak da smo imali problem u formiranju vlasti, da su ponovo probijeni zakonski rokovi. U Republici Srpskoj vlast je formirana na osnovu jednog onako vrlo potvrđenog korupcijskog skandala, koji nije polučio nikakve pravne posljedice. U Federaciji i BiH dešavalo se da je vlast formirana u posljednjim časovima prije isticanja Odluke o prijevremenom finansiranju - kazala je koordinatorica istraživanja UG “Zašto ne” Tijana Cvjetićanin.

S obzirom na ova dešavanja, u Izvještaju se navodi, da je proces provedbe odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima "Sejdić i Finci" i "Zornić protiv BiH" u potpunosti marginaliziran i više ne predstavlja predmet rasprave, dok je interes međunarodne zajednice usmjeren na ekonomsko-socijalna pitanja.

Kao jedino pozitivno iz tog perioda, ističe Cvjetićanin, jeste da Vijeće ministara BiH u odnosu na prethodni saziv radi harmoničnije i postiže bolje rezultate“.

Činjenica da je EU promijenila pristup prema BiH i da je stavila u prvi plan Reformsku agendu je, smatra Cvjetićanin, olakšalo posao vlastima, s obzirom na to da je do ovog trenutka bilo dovoljno samo to da se potpišu određene izjave kojima se izražava namjera da se radi na reformama.

Očekivanja da će opći izbori u oktobru 2014. donijeti stabilnije političke strukture, spremne da se suoče s različitim problemima, nisu ispunjena. Od izbora do danas, Bosna i Hercegovina se nalazi u stanju konstantne političke krize.

Izvršni direktor Udruženja Vaša prava BiH Emir Prcanović istakao je da Izvještaj ukazuje da su reforme pravosuđa zaustavljene, a Strukturirani dijalog za pravosuđe između BiH i EU ne pokazuje napredak.

  • Manjinske i ranjive grupe i dalje žive u teškim uslovima. Diskriminacija i nasilje su sveprisutni, a sam Zakon o zabrani diskriminacije BiH nije pokazao očekivane rezultate, imajući na umu da je u šest godina od donošenja Zakona doneseno svega nekoliko pravosnažnih presuda. Sveobuhvatne antidiskriminacijske politike ne postoje - stoji u Izvještaju.

Posljednjih 12 mjeseci u BiH, zaključio je Prcanović, karakteriše odsustvo značajnije političke volje da se uključi u reformski proces.

Predstavnici Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH uputili su Alternativni izvještaj o napretku svim zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH, te ministrima Vijeća ministara BiH u nadi da će biti razmatran i da će se preporuke iz izvještaja uvrstiti u program rada ovih dviju institucija.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH je neformalna koalicija 30 organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije.