BiH
0

Almir Bečarević o razlozima otkaza u BH-Gasu

FENA
Almir Bečarević
Almir Bečarević
Povodom saopćenja iz kompanije BH-Gas danas je reagirao bivši direktor i uposlenik te kompanije Almir Bečarević koji tvrdi da nisu tačni navodi iz ove kompanije o razlozima zbog kojih mu je uručen otkaz.

"Tačno je da mi je uručen otkaz od Uprave BH-Gasa i to je jedina istina koja je objavljena u saopćenju BH-Gasa. Otkaz je uručen ne iz razloga koji se navode u saopćenju već iz jednog prostog razloga, a to je da sam kao prijavitelj korupcije uputio tri prijave o korupciji na koje nikad nisam dobio odgovor", navodi Bečarević.

Nakon toga, kako dodaje, a istekom svih rokova (prva prijava je podnesena u petom mjesecu, druga u sedmom, a treća u osmom ) obratio se javnosti da je upozna o sudbini tih prijava i dešavanjima u kompaniji.

"Istovremeno, obratio sam se i Lagumdžiji i Nikšiću da snagom svog autoriteta zaustave eroziju kompanije i natjeraju Upravu BH-Gasa da riješe dostavljene prijave. Iz tih razloga mi je uručen otkaz, a ne iz razloga da kršim opće akte kompanije", istakao je Bečarević.

Prema njegovim riječima, članovima 17. i 18. Zakona o javnim preduzećima propisana obaveza prijavljivanja protivpravnog ponašanja, te naglašeno da lice koje dođe do saznanja o bilo kojoj informaciji za koju smatra da predstavlja dokaz o materijalnom kršenju zakona dužno ukazati na tu informaciju nadležnim organima.

"Kako sam prijavu izvršio nadležnim organima (Uprava, Nadzorni odbor, Vlada FBiH itd.), a niko nije reagovao, to mi je preostalo da se oglasim u javnosti s namjerom da se prijave o korupciji riješe na bilo koji način. Ova borba s internom Upravom BH-Gasa završila je uručivanjem otkaza, a posljedice neriješenih prijava za korupciju vidimo svakodnevno,a posebno kroz odluke Skupštine Kantona o kreditnom zaduženju", naveo je Bečarević.

Dodao je da BH-Gas već tri godine posluje s gubitkom te da će i 2014. završiti na isti način, da dugovi BH-Gasa ugrožavaju sistem nabavke gasa, da ništa nije urađeno u vezi s enormnim povećanjem troškova transporta kroz Srbiju i Mađarsku, zatim da ništa nije urađeno u vezi s kriminalom na gasovodu Zenica-Travnik, da se konkursi o prijemu zaposlenika objavljuju u Mostaru i po njima primaju prijatelji direktora Sendijarevića (već zaposleni po ugovoru o djelu), da ništa nije urađeno u vezi s dugovima Birča itd.

"Iz tih razloga i još mnogih drugih BH-Gas je suočen s drastičnim padom kapitala i nelikvidnošću", istakao je Bečarević.

Navodi još da će dugovanja Sarajevogasa u januaru 2015. iznositi 60 miliona KM i da će čitav sistem snabdijevanja biti doveden u pitanje.

"Na kraju, sud će reći ko je bio u pravu, a želim da upozorim samo na posljedice koje će se desiti u narednom periodu i koje niko ne može spriječiti jer niko ne želi da pomogne izuzev kreditnim zaduženjima. Igra s egzistencijom ljudi je jedino što Uprava BH-Gasa efikasno radi, a prijave za korupciju leže u ladicama neriješene", dodao je Bečarević.