Državna zastupnica
4

Alma Čolo: RS ne kreira samostalno mišljenje o vezi s NATO-om

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica Predsjedništva SDA Alma Čolo kazala je u razgovoru za Klix.ba kako smatra da bh. entitet RS ne kreira samostalno mišljenje u vezi s NATO integracijom BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine već izvjesno vrijeme je u blokadi zbog SNSD-ovog uslovljavanja da se što prije izvrši imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Čolo nam je ovim povodom kazala kako se, s obzirom na to da se ne održavaju sjednice, u ovom trenutku ne može govoriti o stvarnom radu državnog organa zakonodavne vlasti uprkos tome što mnogi zastupnici dolaze svaki dan na posao.

"Mislim da svi moraju prestati uslovljavati. Mi moramo započeti konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, čim budu ispunjene pretpostavke. Sutra će biti održana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a na kojoj će biti izabrani državni delegati iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ranije je Narodna skupština RS-a izabrala delegate iz reda srpskog naroda. Tako da, čim se konstituiše Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, državni organ zakonodavne vlasti može početi usvajanje zakona", kazala je Čolo.

Ona ističe da ovako dug period neusvajanja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH predstavlja kočnicu napretka BiH i da niko politički ozbiljan ne može to odobravati. Čolo smo pitali i kako vidi problem polarizacije stavova vezanih za NATO integraciju BiH, odnosno SNSD-ovo odbijanje poštivanja zakona i insistiranje SDA na nastavku NATO puta BiH.

"Smatram da bh. entitet RS ne kreira samostalno svoje mišljenje, već da su im određeni veliki svjetski igrači naložili da zauzmu takav stav. To se mora promijeniti jer je Zakon o odbrani BiH jasno regulisao odnos države prema NATO integracijama. Taj dio zakona ne može se ni izmijeniti, jer ni SDA, a ni ostale probosanske stranke neće odustati od toga. Zastupnici i delegati iz bh. entiteta RS, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH moraju omekšati svoj stav i jednostavno poštivati zakon", rekla je Čolo.

Dodaje da stav RS-a nije isključivo stav entitetskih vlasti, kao ni vlasti u susjednoj Srbiji. Kako kaže, na stavove manjeg bh. entiteta utjecaja ima i Rusija tako da je potrebno posmatrati i dešavanja na globalnom nivou.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović do kraja sedmice susrest će se s predsjednicima SBB-a, PDA i A-SDA. Na pitanje o tome kakva su očekivanja od sastanaka, Čolo je odgovorila kako smatra da će do kraja februara ili prve polovine marta biti konstituisani svi nivoi zakonodavne vlasti.

"Ukoliko se postigne nova parlamentarna većina, doći će do izmjene rukovodstva u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, tačnije predsjedavajućeg s obzirom na to da zamjenici predsjedavajućeg nikada nisu izabrani. Na državnom nivou izabrali smo rukovodstvo. Optimista sam, ali bih voljela da svi ovi procesi idu brže", zaključila je Čolo.