Jedna od ključnih tema
253

Alkalaj se sutra obraća u Vijeću sigurnosti UN-a, postoje zahtjevi da se suzdrži od kritika Schmidta

S. H.
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj obratiti će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a neminovno se očekuje da će ovaj diplomata kojeg je imenovao Željko Komšić komentirati i nametnute odluke Christiana Schmidta.

Jedna od ključnih tema obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine u UN-u Svena Alkalaja bit će i sporno nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH visokog predstavnika, koje je u široj javnosti ocjenjeno kao izlaženje u susret političkim zahtjevima zvaničnog Zagreba.

Premijer Hrvatske je u nekoliko navrata potvrdio da je hrvatska delegacija komunicirala sa Schmidtom o potrebi nametanja izbornog zakona što je tumačeno kao direktan utjecaj službenog Zagreba na unutrašnja pitanja u BiH.

Da li će se Schmidt sutra obratiti u UN-u nije sigurno, s obzirom da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti nije podržala njegovo imenovanje.

Ono što je uoči sutrašnje sjednice naročito zanimljivo jesu, kako saznajemo, brojni diplomatski apeli i svojevrsni pritisci na bosanskohercegovačku delegaciju od diplomatija koje su podržale nametanje rješenja u interesu Zagreba i HDZ-a BiH.

Kako saznajemo od bosanskohercegovačke delegacije se zahtijeva da se uzdrži od otvorenih kritika Christiana Schmidta. U svakom slučaju sutra će pred Vijećem sigurnosti UN-a biti Schmidtov izbještaj, ali vjerovatno i Alkalajeva kritika na račun posljednjih Svhmidtovih odluka.