Nakon Dodikovih najava
0

Alkalaj: Projekti entiteta na Drini - grubo kršenje Ustava

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Povodom sastanaka i razgovora koji su obavljeni u Italiji između predstavnika entitetskog ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i predstavnika Ministarstva vanjskih poslova te Ministarstva ekonomskog razvoja Republike Italije, a u svrhu eksploatacije energetskih resursa rijeke Drine, ministar Alkalaj je razgovarao s ambasadorom Republike Italije u BiH Raimondom de Cardonaom.

Ministar Alkalaj je skrenuo pažnju ambasadoru De Cardonai da su ovi razgovori obavljeni mimo znanja nadležnih državnih institucija BiH, te da je rijeka Drina, u onom dijelu u kom predstavlja međunarodnu granicu Bosne i Hercegovine u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Bilo kakvi projekti entiteta na rijeci Drini stoga predstavljaju grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Takvi projekti također grubo krše norme međunarodnog prava koje nalažu da se sva pitanja nenavigacionog korištenja međunarodnih vodotoka moraju rješavati između država koje dijele te vodotoke, a ne između nižih nivoa vlasti u nekoj državi i drugih država, saopćeno je iz kabineta ministra Alkalaja.

Radi zaštite Bosne i Hercegovine i njenih interesa, ministar Alkalaj je u razgovoru s italijanskim ambasadorom insistirao na poštivanju državnosti BiH u svim budućim susretima ovakve vrste, a posebno o temi eksploatacije energetskih resursa rijeke Drine od Republike Italije, Republike Srbije, te jednog od entiteta Bosne i Hercegovine, Republike Srpske.

Ministar Alkalaj će o ovoj temi razgovarati i s ministrom vanjskih poslova Republike Italije Francom Frattinijem 10. juna u Trstu.