Ana Trišić-Babić
0

"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku i želi "pošto-po to" da spriječi da u Vijeću sigurnosti UN isped zastave BiH sjedi i jedan Srbin, izjavila je zamjenik ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić.

"Ovo članstvo (u Vijeću bezbjednosti UN) isključivo će biti iskorišteno za promociju jednog čovjeka i jedne stranke", rekla je Ana Trišić-Babić za RTRS, komentarišući to što još nije akreditovan niko od Srba u delegaciji za Vijeću sigurnosti UN.

Ona je podsjetila da je ustavna obaveza Predsjedništva BiH da kreira spoljnu politiku i da usaglašava imena, a ne da to, na svoju ruku, čini Alkalaj.

Ana Trišić-Babić  smatra da će članovima ove delegacije to biti "odskočna daska" koja će im davati mogućnost da što češće putuju u New York pod plaštom nestalnog članstva u  Vijeću sigurnosti UN, a da tamo rade nešto potpuno drugačije, da lobiraju za neke drugačije interese.

Za sada su potvrđene dvije akreditacije, Ivanu Barbaliću i Mirsadi Čolak, dok je mjesto u delegaciji za  Vijeće sigurnosti UN, koje treba da pripadne Srbima, još upražnjeno, a rok za akreditovanje trećeg člana bliži se kraju. 

"Nezavisne novine"  pišu da je Alkalaj dostavio akreditive generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kojima se tačno navodi ko je u ime BiH zadužen za rad u  Vijeću sigurnosti od 1. januara 2010. godine kada BiH postaje nestalna članica  Vijeća sigurnosti.

O sadržaju akreditiva koje je Alkalaj dostavio UN niko ništa ne zna ni u Predsjedništvu, ni u Ministarstvu inostranih poslova BiH. 
Ana Trišić-Babić izjavila je da je dala svoje prijedloge, ali da ne zna da li će ih ministar uvažiti.