"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"

S
SRNA
18.12.2009. u 08:27
0
21
"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"
0
"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku i želi "pošto-po to" da spriječi da u Vijeću sigurnosti UN isped zastave BiH sjedi i jedan Srbin, izjavila je zamjenik ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić.
"Ovo članstvo (u Vijeću bezbjednosti UN) isključivo će biti iskorišteno za promociju jednog čovjeka i jedne stranke", rekla je Ana Trišić-Babić za RTRS, komentarišući to što još nije akreditovan niko od Srba u delegaciji za Vijeću sigurnosti UN.

Ona je podsjetila da je ustavna obaveza Predsjedništva BiH da kreira spoljnu politiku i da usaglašava imena, a ne da to, na svoju ruku, čini Alkalaj.

Ana Trišić-Babić smatra da će članovima ove delegacije to biti "odskočna daska" koja će im davati mogućnost da što češće putuju u New York pod plaštom nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN, a da tamo rade nešto potpuno drugačije, da lobiraju za neke drugačije interese.

Za sada su potvrđene dvije akreditacije, Ivanu Barbaliću i Mirsadi Čolak, dok je mjesto u delegaciji za Vijeće sigurnosti UN, koje treba da pripadne Srbima, još upražnjeno, a rok za akreditovanje trećeg člana bliži se kraju.

"Nezavisne novine" pišu da je Alkalaj dostavio akreditive generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kojima se tačno navodi ko je u ime BiH zadužen za rad u Vijeću sigurnosti od 1. januara 2010. godine kada BiH postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti.

O sadržaju akreditiva koje je Alkalaj dostavio UN niko ništa ne zna ni u Predsjedništvu, ni u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Ana Trišić-Babić izjavila je da je dala svoje prijedloge, ali da ne zna da li će ih ministar uvažiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: