{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"

S
18.12.2009. u 08:27
0
21
"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"
0
"Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku"
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj na svoju ruku kreira spoljnu politiku i želi "pošto-po to" da spriječi da u Vijeću sigurnosti UN isped zastave BiH sjedi i jedan Srbin, izjavila je zamjenik ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić.
"Ovo članstvo (u Vijeću bezbjednosti UN) isključivo će biti iskorišteno za promociju jednog čovjeka i jedne stranke", rekla je Ana Trišić-Babić za RTRS, komentarišući to što još nije akreditovan niko od Srba u delegaciji za Vijeću sigurnosti UN.

Ona je podsjetila da je ustavna obaveza Predsjedništva BiH da kreira spoljnu politiku i da usaglašava imena, a ne da to, na svoju ruku, čini Alkalaj.

Ana Trišić-Babić smatra da će članovima ove delegacije to biti "odskočna daska" koja će im davati mogućnost da što češće putuju u New York pod plaštom nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN, a da tamo rade nešto potpuno drugačije, da lobiraju za neke drugačije interese.

Za sada su potvrđene dvije akreditacije, Ivanu Barbaliću i Mirsadi Čolak, dok je mjesto u delegaciji za Vijeće sigurnosti UN, koje treba da pripadne Srbima, još upražnjeno, a rok za akreditovanje trećeg člana bliži se kraju.

"Nezavisne novine" pišu da je Alkalaj dostavio akreditive generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kojima se tačno navodi ko je u ime BiH zadužen za rad u Vijeću sigurnosti od 1. januara 2010. godine kada BiH postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti.

O sadržaju akreditiva koje je Alkalaj dostavio UN niko ništa ne zna ni u Predsjedništvu, ni u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Ana Trišić-Babić izjavila je da je dala svoje prijedloge, ali da ne zna da li će ih ministar uvažiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: