UN
0

Alkalaj na otvaranju samita o Milenijskim razvojnim ciljevima

FENA
Izaslanstvo Bosne i Hercegovine koje je predvodio ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj prisustvovalo je u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda otvaranju samita o Milenijskim razvojnim ciljevima (MDG), saopćeno je u utorak iz MVP-a BiH.

Samit, koji je na poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona okupio svjetske državnike, ima za cilj dati poticaj ispunjavanju roka do 2015. godine u ostvarivanju Milenijskih razvojnih ciljeva.

Na otvaranju je glavni tajnik UN-a pozvao svjetske čelnike koji sudjeluju na samitu da iskoriste svoje moći za okončanje ekstremnog siromaštva, odnosno da osiguraju potrebna ulaganja, pomoć i političku volju za pomoć najugroženijima na planetu.

"Ne postoji vredniji globalni projekt. Dajte da uputimo snažnu poruku nade. Dajte da održimo obećanje" rekao je Ban Ki-moon u uvodnom govoru.

Pozvao je bogate zemlje da ne odustaju od svojih prethodnih obveza za pomoć u razvoju siromašnim zemljama, koju je opisao kao "spas u milijardama, za milijarde".

U MDG-u su se 192 članice UN-a i 23 međunarodne organizacije 2000. godine obvezale prepoloviti krajnje siromaštvo, osigurati svoj djeci osnovnoškolsko obrazovanje, zaustaviti pandemiju HIV/AIDS-a, smanjiti smrtnost rodilja za tri četvrtine i smrtnost djece za dvije trećine, te prepoloviti broj ljudi bez pristupa čistoj vodi i osnovnim sanitarijama do 2015.

Također su postavljeni ciljevi za promicanje jednakosti žena, zaštitu okoliša, povećanje razvojne pomoći, te za otvaranje globalne trgovine i financijskog sustava.