Nakon neprimjerenog čina
149

Aljoša Čampara zatražio suspenziju Zorana Čegara

B. R.
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara (NiP) danas je uputio zahtjev za suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara.
Kako su saopćili iz MUP-a FBiH, Čampara je zahtjev uputio zamjeniku direktora FUP-a Ensadu Kormanu. Zatražio je da se Čegar odmah suspenduje.

"Postupanje iz nadležnosti rukovodioca FUP-a zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku, i to zbog krivičnog djela 'Prevara' iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog falsifikovanja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)", napomenuli su.

Čampara je zatražio od Kormana da postupi u skladu s članom 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojem je navedeno da će policijski službenik biti odmah suspendovan "ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine" i da se mjera suspenzije može izreći ako postoje "osnove sumnje da je počinio krivično djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku".

U MUP-u FBiH osudili su Čegarovo nasilničko ponašanje nad novinarima, a posebno nasrtaje i prijetnje CIN-ovoj novinarki kojoj je Čegar zaprijetio da će joj "iščupati grkljan", kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao "četnikušom".

"Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva. Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Ministar unutrašnjih poslova FBiH poziva Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki CIN-a", poručeno je.

Čampara će zatražiti od Vlade FBiH da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH, a za koju ga je predložio Korman, saopćili su iz MUP-a FBiH.

Iz FUP-a su u međuvremenu saopćili da su pokrenuli internu istragu te da će na osnovu nje poduzeti odluke u ovom slučaju. Pozvali su da se poštuje pretpostavka nevinosti. Podsjećamo, iz Naše stranke (NS) su jučer, 27. oktobra, zatražili suspenziju Čegara.

Čegar je u januaru ove godine u društvu kolega policajaca fizički nasrnuo na mladića na parkingu u Sarajevu. I nakon toga je nastavio raditi u FUP-u.