Zagarantovana garancija
0

Aljoša Čampara: Blok 7 je u interesu Federacije, nema razloga da ne podržimo izgradnju

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara (SDA) rekao je kako misli da će federalni delegati na današnjoj sjednici usvojiti odluke vezane za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Čamapara je rekao da je Blok 7 važan za Federaciju BiH i da će Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda glasati za usvajanje Prijedloga odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo.

Kako kaže, smatra da će i ostali delegati podržati usvajanje ovih prijedloga s obzirom na to da sva dostavljena obrazloženja potvrđuju da je kompletan proces usklađen s domaćim zakonodavstvom.

"Nema razloga da ne bude usvojeno. To je značajno za Federaciju BiH u smislu energetske neovisnosti, ali i u smislu ekoloških kriterija. Očekujem da će ove odluke biti usvojene", kazao je Čampara.

Na pitanja o stavovima Evropske unije i Energetske zajednice Čampara je odgovorio da prvo moramo vjerovati našim institucijama, a koje su obrazložile kako je sve usklađeno s propisima. Istakao je da je Vijeće za državnu pomoć BiH jasno poručilo kako ne postoje nikakvi problemi vezani za garanciju.

Zaključio je riječima da ne zna zbog čega postoje protivljenja izgradnji Bloka 7 s obzirom na to da se u Evropskoj uniji i Njemačkoj grade dva slična projekta.