BiH
75

Alić: Ovo je ogromna pobjeda za Iliju, ali ostaje pitanje ko je kriv za smrt 53 vojnika

Piše: I. P.
Apelacijski sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Iliju Jurišića optužbe za ratni zločin na Brčanskoj Malti, a konačnu odluku pozdravio je predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić.

"Ovo je ogromna pobjeda za Iliju i za Tuzlu jer ono što se dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti opterećavalo je Iliju i sve građane ovog grada. Oni svi znaju šta se dogodilo, ali Tužilaštvo za ratne zločine (u Beogradu, op.a.) je institucija za manipuliranje pravdom i istinom", rekao je Alić

On napominje da priči ipak nije kraj te d aje ostalo nerazjašnjeno ko je zapravo kriv za slučaj Tuzlanske kolone i smrt 53 vojnika i oficira Jugoslovenske armije.

"Neko ozbiljno tužilaštvo, bez obzira da li ono u Beogradu ili u Sarajevu, mora odgovoriti na pitanje - ko je odgovoran za pogibiju ljudi na Brčanskoj Malti? Mi znamo ko je to i podijeli smo krivične prijave protiv komandanta i nečasnog oficira Mileta Dubajića. Neko treba da krene tim putem. Krenuli su istražni organi JNA, ali su zaustavili istragu kada su vidjeli na koje adrese treba pokucati", objasnio je Alić.

Ističe se kako je sa Ilije i Tuzle skinuta teška hipoteka, te da se cijela bitka vodila protiv onih koji žele relativizirati agresiju na BiH.

"Oni to nisu uspjeli zahvaljujući cijelom gradu Tuzli, svim vijećnicima u Gradskom vijeću i Fondaciji "Istina pravda, pomirenje" i njenim saradnicima. To je naša zajednička pobjeda", zaključio je Alić.

Podsjećamo, u razmjeni vatre u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila tadašnje Jugoslovenske armije.