BiH
0

Alić: Federalna policija spremna odgovoriti svim postavljenim zadacima

FENA
Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH spremna je odgovoriti svim zahtjevima koji se stave pred nju, riječi su kojima su predstavnici FMUP-a ovu instituciju predstavili danas ministrima i policijskim komesarima svih kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, državnog ministarstva sigurnosti, predstavnicima SIPA-e, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje, Porezne uprave i drugima.

„Ovakvi ambiciozni planovi iziskuju određena ulaganja. Vlada FBiH i ovo ministarstvo su napravili srednjoročni plan razvoja Policijske akademije, gdje planiramo uložiti oko osam miliona konvertibilnih maraka ne samo u infrastrukturu nego i u kadrovski potencijal i sve što je potrebno za njen rad“, kazao je federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić.

On je naglasio ohrabrenost dešavanjima kada je u pitanju daljnja reforma policije i kazao da su i FMUP i Policijska akademija spremni preuzeti svoju ulogu u budućoj reformi policije.

Od 1998. kroz Policijsku akademiju FMUP-a prošlo je 35.000 pripadnika policijskih struktura.

Obučeno je 1.368 policajaca i mlađih inspektora. Kroz razne vidove specijalističkih obuka prošla su 26.193 policajca iz svih policijskih struktura. Na ovoj policijskoj akademiji su obučena i 454 nova sudska policajca te 47 inspektora za strance, kao i 7.712 zaštitara.