BiH
227

Alen Muhić pred kućom biološkog oca okončao snimanje filma "Stupica"

Piše: E. A.
Snimanje filma "Stupica nevidljivog djeteta" okončano je proteklih dana u Goraždu. Reditelj Šemsudin Gegić na filmsko platno donosi potresnu priču Alena Muhića, dječaka kojeg je majka, žrtva silovanja iz Foče, odmah nakon rođenja napustila u Ratnoj bolnici u Goraždu.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mogu reći da je ovo jedan od najboljih materijala koje sam snimio u karijeri", izjavio je Gegić po okončanju snimanja.

"Potraga Alena Muhića za biološkim roditeljima izdiktirala je naslov priče koja je duboko uzrdmala javnost", pojašnjava reditelj.

Kod ovakvih filmova, kako kaže Gegić za Klix.ba, najteže je suočiti se sa životnom pričom, jer ovakve teme sa sobom nose veliku dozu rizika i mogućnosti da ne dobijete ono po što ste otišli.

U ekipi koja je proteklih skoro mjesec dana intenzivno radila na snimanju filma je odlična atmosfera zbog činjenice da je rad na ovom ostvarenju donio mnogo više od očekivanog.

"Nažalost, što se tiče životne priče Alena Muhića nije dobijeno sve što smo očekivali, ali kada film bude prikazan, onog trenutka će se samo opisati ono što je kod Alena ostalo nedovršeno", kaže reditelj ne otkrivajući mnogo detalja o tome šta je filmska kamera zabilježila tokom potrage za roditeljima Alena Muhića.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mi smo našli adrese njegove biološke majke i oca i još jednu adresu gdje žive biološki srodnici Alena Muhića i tamo smo završili snimanje. Alen je pokazao kakav treba biti jedan mladi čovjek s ovih prostora i moram reći da se kroz njega kao kroz prizmu vidi hiljadugodišnja historija BiH. Svaki kadar koji je zabilježen pokazuje sjajnu partnersku igru koju su odigrali Alen i Armin, glavni junak priče i njegov glumac. To je antička priča o mladom čovjeku, a nama je bila ogromna obaveza i zadatak prenijeti to na pravi način", dodaje Gegić.

Na filmu su radili snimatelj Samir Neimarlija, majstor tona Mirsad Tukić, montažer Damir Pirić, a tu su i članovi Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

"Dugujemo zahvalnost gradu Goraždu koji nam je iskazao gostoprimstvo i svim ljudima koji su bili podrška Alenu", kaže Gegić.

Film "Stupica nevidljivog djeteta“ otvorit će mnoga pitanja, a zanimanje za film već su iskazali i prestižni festivali u svijetu.

"Alen je na čelu kolone duge kao Kineski zid, djece rođene od silovanih majki u cijelom svijetu. Ovaj film će otvoriti sigurno brojna pitanja i o toj temi", dodaje Gegić.

Zanimljivo je da su posljednje scene iz dokumentarnog dijela filma snimljene pred kućom biološkog oca Alena Muhića. Šta je ovaj 21 godišnji mladić iz Goražda u tom trenutku saznao o sebi i svojim biološkim roditeljima, bit će poznato nakon premijere filma.