Emotivan ispraćaj
705

FOTO+VIDEO / Alen Maslo otišao u Njemačku da pobijedi u "utakmici života"

Piše: A. Džaferović
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Uz zagrljaj, stisak ruke i na uho izgovoreno "Sretno" porodica, rodbina i prijatelji ispratili su danas, na Sarajevskom aerodromu, teško oboljelog 17-godišnjaka Alena Maslu na liječenje u Njemačku. A na Alenovom licu osmijeh, kao da pred njim nije najvažnija bitka u životu - bitka za sam život.

Emotivno i dostojanstveno, uz želje za uspješan oporavak, ispratili su Alena njegovi najmiliji. Podsjetimo, Alen Maslo je srednjoškolac iz Sarajeva, čije je mladenačke radosti naglo prekinula bolest, teška i opaka - histiocitoza Langerhansovih stanica, čije liječenje u našoj zemlji nije moguće.

Nakon uspostavljanja dijagnoze, Alen je ušao u program Otvorene mreže preko koje za Alenovu priču saznaje čitava javnost. Iza Alena staje odlučna i borbena ekipa prijatelja, rodbine, znanih i neznanih. Svi s jednom misijom - prikupiti novac koji će mu omogućiti liječenje u Njemačkoj.

Kao što je poznato, u humanitarnu akciju uključili su se i bh. nogometni reprezentativac Edin Džeko, koji je uplatio 50.000 KM te humanitarka Sanela Jenkins, koja je donirala 20.000 KM.

Zahvaljujući dobrim ljudima, novac je prikupljen u rekordnom roku, a pred Alenom je sada najteža bitka.

"Ovo što slijedi je finale i najteži dio. Mi smo molili za taj život. Država nas je odgurnula. On je po zakonu imao pravo na izmještanje, jer je maloljetan, ali je ipak odbijen. Država je zakazala, ali mi nismo, Batko nije. Za 21 dan smo prikupili sredstva, pokrenuli sve akcije i uplatili unaprijed", kaže za naš portal Alenov brat Almin.

Zvaničan predračun iz bolnice u Berlinu je 98.862,70 eura. Uplaćeno je 10 hiljada manje, jer kasni uplata Sanele Jenkins, no, kaže Almin, riječ je samo o proceduralnim stvarima. Alen bi u Njemačkoj trebao ostati 19 dana.

"Prvi plan njemačkih ljekara je pet dana pretrage, kada bi trebali ustanoviti stadij bolesti, a iz priložene dokumentacije nadaju se drugom. Nakon toga će uslijediti i 14 dana intenzivne njege uz liječenje", ističe Almin i dodaje da su svi optimistični. Vjeruju da će Alen ozdraviti.

"Borio se i nikada se nije predao. Gdje god smo došli, a da nije državna institucija, vrata su nam bila otvorena. Hvala svima. Ususret nam je izašao i FK Sarajevo, s kojima smo odigrali humanitarnu 'Utakmicu života' i prikupili 13.250 KM od prodaje ulaznica. Za vrijeme trajanja utakmice upućeno je 7.000 poziva, što je 14.000 KM. Ostalo je na njemu", zaključuje Almin.

A Alen nije zaboravio pehar koji je dobio na "Utakmici za život". Dok se u pratnji Almira Čehajića Batka približavao izlazu sa Sarajevskog aerodroma nosio ga je u ruci kao hamajliju i simbol hrabrosti i borbenosti koje ovom dječaku ne nedostaju.