Odluka suda
3

Alen Čengić i drugi uhapšeni u akciji “Coral" pušteni na slobodu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kaontonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom se Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću i Mehmedu Puškiću ukida mjera pritvora. Njih troje su uhapšeni u okviru akcije Coral koja je su provedena u oktobru 2015. godine.

Čengić, Hadžibajrić i Puškić uhapšeni su 8. oktobra 2015. godine i od tada su bili u pritvoru zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi uništili dokaze, ometali postupak utjecajem na svjedoke, zbog bojazni da bi ponovili krivično djelo, te zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna.

Optužnica je podignuta 3. aprila prošle godine, te je potvrđena a njom su, pored ovog trojca, obuhvaćeni i Vahid Alić, Jasmin Kulenović, Sabina Bajraktarević, Jasmina Šehović, Nerman Čeho, Dragan Koledin, Adis Skorupan, Senaid Didik i Kemal Elkez.

Terete se da su u periodu od juna 2014. do juna 2015. godine počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Optužnicom Tužilaštva KS Alen Čengić također se tereti da je zajedno za Didikom i Elkazom počinio krivično djelo navođenje na prostituciju.

Kantonalno tužilaštvo KS je uložilo žalbu na ovu odluku suda.