BiH
27

Alem Hodžić: Tražit ću odgovornost Tužilaštva HNK zbog bijega Tadije Šunjića

Piše: E. F.
Tadija Šunjić
Tadija Šunjić
Nakon što je Klix.ba objavio vijest o javljanju Tadije Šunjića, osumnjičenog za ratni zločin, a nakon što je pobjegao iz BiH, u našu redakciju javio se i Alem Hodžić, sin žrtve nad kojom je Šunjić iskalio svoj bijes.

Ogorčen na činjenicu da je ratni zločinac koji je usmrtio njegovog oca Ibrahima tek tako otišao iz BiH, za Klix.ba je kazao kako neće dozvoliti da se na ovome završi.

"Ogorčen sam na Tužilaštvo koje je 20 godina nakon rata dozvolilo da ratni zločinac tek tako išeta iz zemlje i da ja to saznajem od medija. Svake dvije-tri godine saznavao sam po nešto o zločincu koji je mog bespomoćnog oca ubio jer je bio pijan i sada saznajem od novinara da je pobjegao. To je sramotno, nakon svega. Zbog toga ću tražiti odgovornost Tužilaštva HNK, nemoguće je da se ovo dozvoli", kazao je Hodžić.

Rane su se nakon ovoga ponovo otvorile i to taman kada je pomislio da se sve završilo, kaže Hodžić.

Ubijen na nosilima

"Moj otac je bio ranjen u živom štitu kada ga je snajper izrešetao po nogama, a nakon toga ga je Šunjić ustrijelio. Kada su ga zarobljenici poveli u stacionar da ga zbrinu odnekud se pojavio Šunjić. Bio je isfrustriran i, kažu, pijan i odjednom je sasuo rafal na mog bespomoćnog oca koji je u tom trenutku bio na nosilima", prisjeća se Hodžić.

Njegov otac je uhapšen u aprilu 1993. u mjestu Stanojevići kod Čapljine. On je tada imao 12 godina, a prema onome što smo saznali doveden je u logor Gabela, pa Dretelj i Heliodrom. Nakon što je ubijen, njegovo tijelo je bačeno u Neretvu, ali je tada bila plitka voda pa je tijelo ostalo na tom mjestu gdje je i bačeno.

Priča kako je čitao iskaz Šunjića u kojemu je sve priznao, ali je on odjednom postao nevažeći, pošto su davanju iskaza prisustvovali svi osim njegovog advokata, čijeg se zastupanja ranije odrekao.

"Njegovo priznanje počinje sa 'Da, uradio, sam to' i to je kazao pred pet osoba, no to nije bilo dovoljno. I onda je započeo ovaj cirkus. Možete li zamisliti vi koje to Tužilaštvo kaže hajde ti kući, mi ćemo ti uzeti pasoš i javljaj se policiji...", kazao je Hodžić.

Predmet se ustupa Hrvatskoj?

Kako kaže Hodžić, u Tužilaštvu HNK su mu natuknuli da bi predmet možda ustupili pravosuđu Republike Hrvatske ukoliko Šunjić bude uhapšen u susjednoj zemlji.

"Ja sam odmah rekao da to ne dolazi u obzir. Da to nikada neću dozvoliti, naročito ne nakon ovoga", kazao je Hodžić.

Ne zna on ni šta se zapravo dogodilo sa načelnim sporazumom koji je bio sklopljen sa Šunjićem, a prema kojem je trebao odležati pet godina za navedeno djelo.

"Njegov advokat i on su pristali na pet godina robije i odjednom i to ne valja te on pobjegne", kazao je Hodžić.

Tadija Šunjić, otac bh. nogometnog reprezentativca Tonija Šunjića, optužen je nedavno za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da je kao pripadnik HVO-a 1993. godine ubio Ibrahima Hodžića u mjestu Vojno kod Mostara.

Optužnicu protiv Šunjića Kantonalni sud je potvrdio 20. oktobra, a neslužbeno nam je rečeno da je on nakon privođenja priznao zločin koji mu se stavlja na teret. Tada su mu određene mjere zabrane i obaveza da se svakog ponedjeljka javlja u nadležnu policijsku stanicu, a oduzete su mu i putne isprave.

No, potvrđena nam je i činjenica da on ima hrvatsko državljanstvo, što je, očito, iskoristio, s obzirom na to da BiH s Hrvatskom ima sporazum o međusobnom izručivanju u krivičnim stvarima, ali ne i po pitanju ratnih zločina.