BiH
514

Aleksandar Vučić spreman doći na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Piše: J. H.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula. Na današnjoj pres konferenciji, Vučić je kazao da je ovo dogovoru sa predstavnicima tamošnje Vlade i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Svoj govor o Srebrenici Vučić je počeo riječima Ernesta Hemingwayja "Hrabrost je gordost pod pritiskom" te zamolio Bošnjake da ga posebno saslušaju iako to, kako je rekao u Srbiji samo odnosi glasove.

"Ako me ovakvog kakav jesam, sa mojom otvorenom rukom hoćete da vidite u Srebrenici, ja ću tamo doći bez obzira na sve rizike poslije riječi koje sam danas izgovorio o Naseru Oriću i rezoluciji o Srebrenici", kazao je Vučić.

"U Srebrenici se dogodio težak, jeziv zločin i Srbi kao mnogostradalni narod, narod koji je od balkanskih ratova, Prvog, Drugog i rata '90-tih je svakako narod koji je najviše stradao. Da bi pokazao svoju veličinu, čovjek mora pokazati da poštuje tuđu patnju i tuđi bol. To što ćemo da veličamo svoje žrtve, a i to ne umijemo, a da nipodaštavamo tuđi bol i patnju, nigdje nas neće odvesti", kazao je Vučić.

"Upravo zato mi moramo više nego bilo ko da pokažemo da poštujemo muke, patnju, bol... Ako hoćete da razumijemo mržnju mnogih Bošnjaka prema nama koji su prošli kroz pakao Srebrenice", dodao je Vučić.

"Mi i Bošnjaci smo od balkanskih ratova često bili na različitim stranama. U Podrinju je to neprijateljstvo bilo toliko da gotovo nikada žive nismo razmjenjivali, samo mrtve smo prebrojavali. Jedni i drugi. Hoćemo li to da radimo i u budućnosti? Da li nam je potreban neko sa strane da nam drži pridike kakvi naši odnosi trebaju biti? Hoćemo li se prebrojavati pa da Srbi dično viču kako nas je 8,2 miliona na Balkanu, a Bošnjaka 2,8 miliona? Da ponovo ulazimo u ratove, da nam rijeke ponovo budu krvave, a da poslije toga ponovo moramo živjeti zajedno?", pita se Vučić.

"Upravo zbog toga, mi Srbi nećemo da krijemo prezir i nećemo prestati da se borimo protiv onih koji su okaljali obraz srpskom rodu i učestvovali u jednom od najtežih zločina kakav je bio ovaj u Srebrenici. Do sada smo uhapsili 12 osoba, četiri su pravosnažno osuđena, osam ih je u pritvoru, a jedna osoba je oslobođena. Mi ćemo sa tim poslom da nastavimo. Ali nećemo da krijemo i da se pravimo da ne vidimo, da pokušamo da relativizujemo taj zločin. To je veliki i strašan zločin. Upravo zato ja smatram da je trebalo da se radi na pomirenju, a ne na dodatnoj destabilizaciji u regionu. Prijedlozi rezolucija koje dolaze sa strane nisu donijeli pomirenje u region. Naprotiv, donijeli su dodatne tenzije. Prepune su političkih i pravnih kvalifikacija, a ne priča o ljudskim tragedijama. Zato srpska vlada iako je niko nizašta ne pita, ne može glasati za rezoluciju koja je predložena", dodao je Vučić.

"Ali sam zato kao predsjednik Vlade Srbije u dogovoru sa svim institucijama, spreman da pognem i sagnem svoju glavu, da pokažem kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama da bi Srbi, onih 99,99 posto koji nisu učestvovali u takvom zločinu, mogli da idu uzdignute glave i čela ma gdje god se u svijetu nalazili", dodao je premijer Srbije.

"To znači da ako Bošnjaci budu željeli, ako to za njih ne bude predstavljalo dodatnu poteškoću, kao neko ko smatra jednim od odnosnih ciljeva svoje politike mir i pomirenje između Srba i Bošnjaka uprkos ovakvom našem odnosu prema rezoluciji, bit ću spreman da odam počast bošnjačkim žrtvama u Srebrenici", kazao je Vučić.

"Želim da se obratim Bošnjacima koji žive u BiH i Srbiji. Od Vlade Srbije i od mene lično imate pruženu ruku da uređujemo odnose, ruku kojom trebamo napraviti mir zbog nas i naše djece. Ruku koju nikada neće moći dovoljno razumjeti jer će to koristiti u za svoje političke potrebe neki sa strane. U narednih 100 ili 200 godina živjet ćemo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Ne možemo da se odvojimo. Molim vas da tu ruku ne odbijate iako znam koliko je strasti danas u vama, koliko ljutnje, baš kao što znam koliko je ljutnje i kod Srba koji ovo slušaju i misle u sebi 'Evo ga opet neko ko neće da se izbori za nas Srbe već razmišlja i o nekom drugom'", kazao je Vučić.