Predsjednik Srbije
18

Aleksandar Vučić danas u zvaničnoj posjeti BiH, jedna od tema i razgovor o granici

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas će započeti dvodnevnu posjetu BiH, a tokom koje će se susresti sa najvišim državnim zvaničnicima. Kako je ranije najavljeno, ključne teme koje će biti razmatrane na sastancima odnose se na infrastrukturne projekte i otvaranje konačnog pitanja o granici.

Svečana ceremonija dočeka Vučića, uz vojne počasti predviđena je u 14:00 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, nakon čega će uslijediti sastanak zvaničnih delegacija BiH i Srbije.

Nakon posjete Predsjedništvu BiH, Vučić će u zgradi Skupštine grada Istočno Sarajevo imati sastanak sa rukovodstvom ovog grada. Sastanku će prisustvovati i načelnici općina iz sastava grada, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo.

Drugog dana posjete, srbijanski predsjednik će u 10:00 sati, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, imati sastanak sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vučić će se sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem sastati u petak u 10:45 časova.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je za Klix.ba kako je Vučićeva posjeta BiH od ogromnog značaja za bošnjačko-srpski dijalog.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako će sa predsjednikom Srbije biti otvorena neka pitanja koja su možda osjetljiva.

"Vidim Vučića kao jednog pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju", kazao je Izetbegović .