BiH
58

Stanković za Klix.ba: Žao mi je što mi Dodik nije pokazao razgolićene Banjalučanke

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Kamernom teatru u Sarajevu večeras je promovisana knjiga poznatog novinara i voditelja emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića, "Sto faca i Aca". Iskoristili smo to kao povod za kraći razgovor sa Stankovićem, u kome se on posebno prisjetio emisije sa Miloradom Dodikom.

U razgovoru za Klix.ba Stanković je, naime, rekao da mu je žao što predsjednik RS-a Milorad Dodik nije ispoštovao obećanje od prije emisije, kada ga je pozvao da dođe u Banju Luku u proljeće "kada se Banjalučanke razgolite".

"Rekao mi je da će me provesti gradom da mi pokaže lijepe Banjalučanke i Banju Luku, ali nakon emisije poziv nije vrijedio, odnosno on se nije javio", prisjetio se Stanković.

Dodik je nakon emisije bio ljut, posebno zbog toga što je Stanković tada kontaktirao i urednika emisije FTV-a "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića, kojeg Dodik baš i nije simpatisao. Dodik je na sve burno reagovao pa čak i verbalno prijetio Hadžiomeroviću. Na pitanje kako je on sve to doživio, Stanković je kazao:

"Pa ništa, bilo je malo provokativno, ali niko nikog nije ujeo, nikom se ništa nije gadno dogodilo. Bilo je malo provokacija, ali Dodik je otrpio i žešćih provokacija, a Hadžiomerović i žešćih sagovornika. Meni je nakon svega žao da Dodik nije ispoštovao poziv od prije emisije", rekao je Stanković.

Ugodne uspomene na goste iz BiH

Dodao je kako su mu u manje-više ugodnoj uspomeni ostali brojni gosti iz naše zemlje, poput Senada Avdića, Senada Pećanina, Abdulaha Sidrana, Bakira Hadžiomerovića, fra Ive Markovića...

"Ne bih sada prepričavao ništa posebno što se tiče njih, no ako neko želi neka kupi knjigu pa nek pročita i o tome", kratko je kazao.

Na pitanje kako u Hrvatskoj gledaju na BiH nakon ulaska u Evropsku uniju, naš sagovornik je istakao da je to isto kao prije.

"BiH je naš susjed i vrlo smo zainteresirani da što prije uđe u EU, odnosno da stanje na ekonomskom planu u BiH što prije krene na bolje", odgovorio je.

Kada je riječ o samoj Hrvatskoj, ističe kako Hrvati nisu ni manje ni više sretni nego što su bili prije osam mjeseci, kada su tek ušli u EU.

"Za sada nema nikakvih posebnih promjena u tom pogledu, a nadam se da će ih biti, naravno, na bolje", naveo je Stanković.

Što se tiče knjige "Sto faca i Aca", Stanković je kazao:

"Odabrao sam 100-ak sagovornika te u knjizi opisao situacije koje su se dešavale sa njima prije i poslije emisije, odnosno moje impresije u vezi sa tim. To sam stavio u nekih 100-ak kratkih priča. Tako, ako nekog zanima 'Nedjeljom u 2', vjerujem da će ga zanimati i ovo, jer počesto te goste puno bolje ocrtava nego što su se oni prikazali u emisiji".

Ne živi od knjiga, ali piše

On je također izjavio kako ne živi od knjiga, jer nije pisac, ali da je ovo četvrta knjiga koju je objavio.

"Objavio sam već tri knjige pjesama, a ovu četvrtu sam posvetio emisiji. U Hrvatskoj se dobro prodavala pa se nadam da će se isto tako prodavati i u Bosni", rekao je.

Moderator na večerašnjoj promocije je bio glumac Emir Hadžihafizbegović, a promotori, uz Stankovića, novinar i izdavač Zoran Simić te glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

Simić je rekao kako izdavačka kuća VBZ već četiri godine sarađuje sa Stankovićem, te da je ovo treća knjiga koju su mu objavili. Prethodno su mu objavili dvije knjige pjesama za koje je Simić naveo da su to Stankovićevi prozni zapisi pretočeni u stihove. Kada je riječ o knjizi "Sto faca i Aca", kazao je kako je Stanković uspio naći pravu formulu izabravši stotinu (od više od 500) gostiju koje je tada imao u emisiji "Nedjeljom u 2".

"To su gosti iz cijele regije, tako da je u knjizi prikazan jedan presjek vremena u kojem smo živjeli. Stoga smatram kako će ona sa godinama dodatno dobijati na vrijednosti. Ujedno, mislim i da je to opaka knjiga, jer govori o nama onakvima kakvi jesmo, ma šta mi mislili o tome", rekao je Simić.

Vildana Selimbegović je navela kako je Aco napravio "televizičnu knjigu".

"Aco je na dobar način iskoristio sve mogućnosti koje mu nudi televizija. On je taj koji je spreman natjerati gosta da kaže sve ono što je želio sakriti kada je ulazio u studio. Sve to je uspio prenijeti u knjigu, tako da se čitajući je tačno možemo sjetiti određenih intervjua, iako u njoj nema previše citata, mada bi se to očekivalo", kazala je.

Počinjao i kao policajac

Sam Aco je na početku, nakon Hadžihafizbegovićeve doskočice da je karijeru počeo kao policajac, kazao da je kao student radio sve i svašta, pa i bio policajac u bijeloj uniformi.

"Živio sam sa samohranom majkom i svaka mogućnost da nešto zaradim dobro mi je dolazila. Kasnije mi se otvorila mogućnost da između ostalih zanimanja postanem i novinar i to sam i ostvario. Emisiju 'Nedjeljom u 2' radim 14 godina i ne bih imao ništa protiv da je radim još 14", rekao je on.

Knjiga je inače promovisana u Zagrebu prije šest mjeseci, a Aco je imao želju da uradi promociju i u Sarajevu, što je večeras i realizovao.

Na promociju u Sarajevu došle su mnoge poznate ličnosti iz javnog bh. života, a među njima član Predsjedništva BiH Željko Komšić, penzionisani general ARBiH Jovan Divjak, profesor Zdravko Grebo, bivši nogometni reprezentativac BiH Muhamed Konjić, novinar Senad Pećanin i drugi.