Komentar bivše političarke
0

Albright: Zadovoljstvo mi je što je Mladić iza rešetaka

Sarajevo-x.com
Madeleine Albright
Madeleine Albright
Bivša američka diplomatkinja Madeleine Albright pozdravila je hapšenje bivšeg generala srpske vojske Ratka Mladića, ističući da joj je zadovoljstvo čuti da je on sada iza rešetaka.

"Možda zvuči nemoguće, ali sam dijelom uživala u tome", prokomentarisala je svoja osjećanja nakon ove vijesti za dnevnik De Volkskrant, tokom posjete Hagu.

Nakon 16 godina bježanja od pravde, Mladić je uhapšen u Srbiji i isporučen Haškom tribunalu 31. maja. Pred sudijom ICTY-a se pojavio tri dana kasnije.

"Točkovi pravde se okreću sporo, ali se ipak okreću", kazala je Albright, nekadašnja ambasadorica SAD pri Ujedinjenim nacijama u toku agresije na BiH 1992-1995.

Sada 74-godišnja Amerikanka imala je ključnu ulogu u američkoj vanjskoj politici prema BiH kao bivša državna sekretarka od 1997. do 2001. godine.

Godine 2002. svjedočila je pred Haškim sudom u slučaju protiv Biljane Plavšić, osuđene na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u BiH.

Ove sedmice Albright se ponovo našla u, kako ga nazivaju, glavnom gradu svjetske pravde, Hagu, gdje je učestvovala na otvaranju Haškog instituta za globalnu pravdu. Četiri kilometra dalje odatle 69-godišnji Mladić nalazi se u ćeliji Haškog suda, a drugo pojavljivanje pred sudijom zakazano je za 4. juli.

Sudit će mu se za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, baš kao i Radovanu Karadžiću, čiji je proces u toku.