BiH
0

Alberto Quattrucci počasni građanin Kantona Sarajevo

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo verificirali su na današnjoj sjednici odluku da se prof. Alberto Quattrucci proglasi počasnim građaninom Kantona Sarajevo za izuzetne zasluge i doprinos u razvijanju principa humanosti, demokratičnosti, tolerancije i solidarnosti među ljudima različite nacije, vjere i kulture u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Profesor Quattrucci, kao generalni tajnik IMRP - Zajednice Saint Egidio iz ltalije, bio je pokretač i organizator održavanja Svjetskog susreta za mir u Sarajevu održanog od 9. do 11. septembra 2012. godine, kojem je prisustvovalo stotinjak vjerskih poglavara svih konfesija, te uglednici iz svijeta kulture i politike iz više od 60 zemalja.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da historijski značaj ovih susreta nije samo u činjenici da su se, nakon više decenija i prvi put poslije ratnih događanja u BiH, u direktnom dijalogu našli vjerski i politički predstavnici, nego je Sarajevo tih dana bilo simbol evropskog i svjetskog grada, suživota i tolerancije.

Verificirana je i odluka kojom se prof. Ljubici Ostojić dodjeljuje Plaketa Kantona Sarajevo, kao priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u oblasti književnosti, kulture i umjetnosti.

Ljubica Ostojić, književnica i profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Sarajevu, jedna je od najistaknutijih članica i književne scene i akademske zajednice u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini. Objavila je više od dvadeset knjiga poezije, proze, knjiga za djecu, eseja, a njena uloga dramaturga mnogim je teatarskim predstavama u sarajevskim pozorištima dala osobitu umjetničko kreativnu izražajnost i stvaralački kvalitet.

Također, zastupnici su odlučili da se Plaketa Kantona Sarajevo dodijeli i Sportskom društvu invalida SPID Sarajevo kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju i promociji sporta na području Kantona Sarajevo i afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

Ovaj sportski kolektiv egzistira od 1994. godine, a dugi niz godina ostvarivao je zapažene rezultate, kako na domaćem, tako i na evropskom i svjetskom nivou, te se zbog toga svrstavaju u red najuspješnijih sportskih kolektiva u BiH.

Plaketa KS-a bit će dodijeljena posthumno Muhidinu Pivodiću kao priznanje za iskazanu izuzetnu profesionalnost, hrabrost i požrtvovanost u obavljanju časne dužnosti policijskog službenika Kantona Sarajevo.

Ovaj policajac, navodi se u obrazloženju, pokazao je pravičnosti, nepristrasnosti i dostojanstveno postupanje prema pripadnicima zajednice, s izrazitim osjećajem za starije, nemoćne te djecu, kao i visoki stepen ličnog i profesionalnog usavršavanja.

Ova priznanja dobitnicima će biti uručena 8. maja na svečanoj sjednici Skupštine KS-a u okviru Dana Kantona Sarajevo.