Nehumani uvjeti
42

Alarmantna situacija u migrantskim kampovima u Velikoj Kladuši i Ključu nakon snježnih padavina

Piše: M. Ć.
Foto: Crveni križ
Nakon prvog snijega ove jeseni u Unsko-sanskom kantonu, migranti za koje i dalje nije regulisano pitanje smještaja nalaze se "pod vedrim nebom" u nekoliko improviziranih kampova i punktova u kojima vladaju nehumani uvjeti.

U katastrofalnom stanju je kamp Trnovi u Velikoj Kladuši, gdje migranti borave u šatorima već nekoliko mjeseci. Stanje je danas alarmantno.

"U Trnovima je pod šatorima blizu 350 migranata koji su u veoma teškom stanju. Zamislite kako je biti pod šatorima u ovom periodu", kazao je za Klix.ba Husnija Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Iz Crvenog križa općine Ključ jutros su objavili fotografije šatora u kojima je veća grupa migranata prespavala proteklu noć.

"Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebrigu i osudu na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 je prenoćilo doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima, pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prijevoz, ali bezuspješno. Crveni križ redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, međutim, nemamo na pomolu nikakvog rješenja za ove probleme", kazali su iz Crvenog križa Ključ.

Kličić nam je rekao da se na ulazu u općinu Ključ nalazi punkt, odnosno štand koji je nastao zaustavljanjem autobusa koji dolaze iz Sarajeva.

"Tu smo dijelili lunch pakete. Danas smo donijeli odluku da se ti šatori uklone, a lunch paketi, deke i vreće za spavanje će se dijeliti iz auta na tom mjestu", kazao je Kličić.

Za sada nema zvaničnih informacija da li će migranti s ovih lokacija biti premješteni u osposobljene prihvatne centre u Unsko-sanskom kantonu, Sarajevu ili Mostaru, no uzimajući u obzir uvjete koji trenutno vladaju na terenu, čini se da bi to trebalo biti što prije urađeno.