BiH
0

Alagić: Vodostaji na vodotocima u slivu Save stabilizirani

FENA
Vodostaji na svim vodotocima u slivu Save pod ingerencijom Agencije za vodno područje rijeke Save su stabilizirani - kazao je Agenciji Fena Enes Alagić, savjetnik direktora za tehničke poslove u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Naglasio je da najveći problem predstavljaju vodostaji na Savi koji su u stalnom porastu, zavisno od vodomjerne stanice.

Od Siska prema dijelu koje kontrolira Agencija za vodno područje rijeke Save vodostaji su u porastu jedan do dva centimetra na sat.

-Trenutno je u Slavonskom Brodu vodostaj od 712 centimetara što znači da fali nekih 18 cm do proglašenja redovne odbrane od poplava - kazao je Alagić, dodavši da Agencija ima svoje ekipe na terenu koje spremno dočekuju ovaj vodni val.

Naglašava da je u majskim poplavama vodostaj Save u Slavonskom Brodu i nizvodno rastao po 16 do 20 cm na sat, i to je izazvano planinskim rijekama, odnosno bujičnim vodotocima koji dolaze iz BiH.

-Rijeka Sava kad raste ona raste obično jedan-dva-tri centimetra na sat, ono što nam se sada dešava jer je u ovom predjelu to ravničarska rijeka, što znači da ima vremena da se pripremi i odbrana od poplava - naglašava Alagić.

Prema informacijama iz Hidrometeorološkog zavoda do subote se ne očekuju padavine.

U subotu se očekuju pljuskovi i grmljavine, što znači da će to doprinijeti tome da i vodostaji na svim vodotocima još više opadnu, kazao je Alagić.