BiH
0

Alagić: Na Savi i dalje porast vodostaja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Što se tiče trenutne situacije s vodostajima u Federaciji BiH pod ingerencijom Agencije za vodno područje rijeke Save, na svim vodotocima prve kategorije bilježi se blagi pad vodostaja - kazao je Agenciji Fena Enes Alagić, savjetnik direktora za tehničke poslove u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Na Savi, kako navodi, još se bilježi porast vodostaja i to prosjek u zadnjih šest sati po dva do četiri centimetra na sat. Dodaje da je "nivo Save jedan metar ispod nivoa pri kojima se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava".

Naglasio je da Agencija poduzima sve neophodne mjere da se ne bi ponovio slučaj iz maja.

-Pojačana je neugodna situacija zbog povišenih vodostaja u Sanskom Mostu i na slivu Spreče. Sana i Spreča imaju pojačan nivo vodotoka - kazao je Alagić.

Naglasio je da se ovako visoki vodostaji već dugo zadržavaju i imaju blag porast upravo zbog padavina koje se bilježe svaki dan, te da su padavine sve manjeg intenziteta, ali da sve što padne, odnosno kompletna količina vode, završi u vodotoku".

-Pod uticajem ovih padavina zemlja ne upija ništa i sve završi u vodotoku i zato se zadržavaju ovako veliki vodostaji - objašnjava Alagić.

Prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuju se i dalje smanjenje intenziteta padavina te Alagić izražava nadu da će doći do smanjenja vodostaja.

Prema prikupljenim podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema "Agencije za vodno područje rijeke Save" registrira se stagnacija i blagi pad vodostaja u slivu Bosne, Une i Vrbasa, dok je vodostaj na Savi u porastu.

Na vodnom području Save u Federaciji BiH prema prognozama dobijenim od Federalnog hidrometeorološkog zavoda i dalje se očekuju slabe padavine, time i zadržavanje visokih vodostaja.

U Dežurnom centru AVP Sava se vrše intenzivna praćenja promjena vodostaja na vodnom području Save, saopćeno je iz Odjeljenja za informacioni sistem voda Agencije za vodno područje rijeke Save.