Direktor Toplana
37

Alagić: Ukoliko izostane briga, za nekoliko godina Sarajevo bi moglo ostati bez grijanja

Dž. L.
Berin Alagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Berin Alagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Briga o sarajevskom preduzeću Toplane protekla dva mjeseca u rukama je novog direktora Berina Alagića koji je na ovu funkciju došao nakon neslavne smjene njegovog prethodnika, ratnog osuđenika Envera Zornića. Nepunih 60 dana analize preduzeća Alagiću je bilo dovoljno da shvati kako je Toplanama potreban potpuni remont.

Iako iza sebe ima zavidno iskustvo rada u brojnim kompanijama, Alagić priznaje da trenutno postoje stvari na njegovom stolu koje mu remete koncentraciju.

"Veliki teret bi bio za bilo koga da se našao ovdje u trenutku kada sam ja preuzeo funkciju, ali sreća da sam ispraksiran kroz ranije iskustvo. Uvijek nastojim neke stvari odvojiti od onoga što je osnovni posao direktora, a to je da prvo snimim situaciju, stanje u firmi, da identifikujem sve što je važno, prioritetno i goruće, a s druge strane pristupim onome što je dugoročna strategija. Još ne mogu reći da imam potpunu sliku o stanju u preduzeću, za to je potrebno vrijeme. Postoje činjenične stvari koje sam djelimično dobio, a djelimično postoje i analize", kazao nam je Alagić na početku razgovora.

Infrastruktura u teškom stanju

Prvi problem u Toplanama koji je novi direktor uočio i čijem rješavanju namjerava detaljno pristupiti je stanje infrastrukture. Kako nam pojašnjava, distributivna mreža koja je ključna za protok vrele vode u Kantonu Sarajevo, kao i kotlovi i gorionici godinama nisu mijenjani.

"Već dugo nema investicijskih ulaganja te se dešavaju pucanja na distributivnoj mreži. Ako želite imati stabilan sistem, onda morate obnavljati opremu prema svim parametrima koje tehnika odredi. Prosječna starost kotlova je 30 godina, a gorionika 20 godina. Ako uporedite kotao i gorionik, to je kao da imate tijelo i gorionik je srce. Za to srce Toplana dobavljači garantuju deset godina rezervnih dijelova, a kod nas je prosjek starosti gorionika 20 godina. Nemamo mogućnost nabaviti nijedan rezervni dio u slučaju pucanja tog sistema. Imamo toliko staru infrastrukturu da za nju ne postoje rezervni dijelovi na tržištu. Kada sve to saberete, infrastruktrua je u jednom vrlo teškom stanju", pojašnjava nam Alagić.

Prema istraživanju koje je usvojila Vlada KS, a u koje su upućene međunarodne organizacije, da bi Toplane obnovile svoju opremu potreban je 101 milion maraka. Ipak, Alagić smatra da bi tu trebalo i mnogo više ulaganja.

Svjestan svih problema, od zastarjelosti sistema do velikih dugova, direktor Alagić kaže nam da će nova uprava Toplana raditi kratkoročne i dugoročne strategije razvoja.

"Nemoguće je preko noći doći do rješenja. Ono što želimo uraditi u kratkom roku, a što može pomoći nama, građanima i Kantonu Sarajevo jeste uputiti javni poziv svim investitorima u Sarajevu da svoje kotlovnice predaju na upravljanje Toplanama. To bi u konačnici značilo smanjenje velikog broja ložišta, što direktno utječe na smanjenje zagađenja zraka, a za investitore donosi korist u smislu manje investicija jer ih manje košta da predaju posao nekome ko je specijalizovan za to. Time se smanjuje broj bojlera i dimnjaka, povećava broj kvadrata u stanovima, a građani imaju sigurnost jer Toplane preuzimaju kontrolu. To je dugoročni put u sigurnost snabdijevanje toplotnom energijom. Iz toga proizilazi da će se investitorima kroz određeno vrijeme ponuditi i usluga projektovanja, što znači da se Toplane neće baviti samo klasičnom proizvodnjom toplotne energije. Možemo svoju pamet staviti na raspolaganje investitorima", ističe Alagić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada je riječ o dugoročnim strategijama, nova uprava Toplana planira raditi totalni remont sistema uz podršku Vlade KS i međunarodnih kreditora.

"Svaki dan može se desiti neki problem koji se neće moći riješiti. Postoje situacije u kojima improvizacijom krpimo opremu. Ovo je nešto što može pući u svakom času. Moramo krenuti u totalni remont, a to je proces koji će trajati pet, deset godina", dodaje Alagić.

Prolazeći pored kotlova starijih od 40 godina te 20 godina starih gorionika, Alagić nam praktično pojašnjava da prestankom rada jednog od njih, cijelo jedno sarajevsko naselje ostaje bez grijanja.

Pored prijeke potrebe zanavljanja infrastrukture i opreme, Alagić ističe da bi Toplane Sarajevu u budućnost mogle biti prvo javno preduzeće na području Jugoistočne Evrope koje bi krenulo putem digitalizacije.

"Moramo iskoristiti nove tehnologije koje su dostupne na tržištu. IT industrija u BiH je izrazito jaka i nudi puno bolja rješenja. To bi značilo da bi upravljanje sistemom u Toplanama moglo biti iz jedne sobe, s jednog mjesta, što bi u konačnici značilo mnogo veću energetsku efikasnost, praćenje sistema 24 sata te upravljenje s jednog mjesta. Svi podaci o funkcionisanju sistema i potencijalnim gubicima bili bi na jednom mjestu obrađivani kroz određene alate. To je održiva budućnost preduzeća", smatra Alagić.

Stvoriti održivu cijenu

U nastavku razgovora novi direktor Toplana govori nam koliko loša infrastruktura preduzeća utječe i na stvaranje stabilne i održive cijene grijanja. Kratkoročne cijene grijanja u ovom trenutku, kako kaže, mogle bi značiti veće cijene u grijnoj sezoni iduće godine.

"Naš prioritet je dugoročna i održiva manja cijena za krajnjeg korisnika, odnosno za građane. Plin je 60 posto u cijeni puštanja goriva i sve zavisi od cijene plina. Ukoliko cijena plina ostane ista, a mi provedemo određene projekte, mi ćemo na taj način obezbijediti dugoročno manju cijenu grijanja. Ne treba gledati šta imamo danas, već šta ćemo imati sutra. Postoji prostor za kratkoročnu korekciju cijena, ali mnogo je bolje taj novac uložiti u efikasniji sistem, što donosi dugoročno smanjenje cijene. Mogu se korigovati jedan, dva računa, ali šta poslije. U ovom trenutku nemamo nikakvo povećanje i mogu garantovati da građani neće imati niti jedan fening povećanja cijena grijanja do kraja grijne sezone", istakao je Alagić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Preduzeće Toplane, kao i većina drugih preduzeća, vode veliku borbu s dugogodišnjim neplatišama i sporim sudskim sporovima protiv njih. Prema najnovijim podacima fizičke osobe duguju Toplanama više od 80 miliona KM, a pravne osobe deset miliona maraka. Stoga, jedan od prioriteta Alagića jeste inoviranje u sistemu naplate.

"Očekujemo u narednim mjesecima drugačiju sliku. Jednostavno moramo iskoristiti sve moguće alate da dođemo do naplate što više dugova. Ne isključujemo grijanje čak ni onima kojima možemo isključiti grijanje jer imamo zakonske limite, ali u ovom trenutku tražimo načine da uozbiljimo situaciju i ljude te da svi koji su u mogućnosti izmire dugove. Sad je tu i pitanje za sudstvo zašto predmeti stoje neriješeni i po deset godina", kaže Alagić.

On dodaje da se mora promijeniti pristup kako prema neplatišama, tako i prema platišama. Kako kaže, nije zadovoljan uslugama zbog čega želi uspostaviti bolju komunikaciju s građanima kroz efikasniju podršku korisnicima.

Nije važno ko je direktor

Podsjećamo, prethodni direktor Toplana, Enver Zornić, smijenjen je s ove funkcije nakon što je ustanovljeno da je tokom rata pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. U njegovoj presudi navedeno je da je naredio ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića te da je jedinica kojom je komandovao ubila i Josipa Gogala, člana sarajavskog HDZ-a.

Nakon smjene Zornić je bio kratko premješten na drugu poziciju u Toplanama, ali više nije uposlenik ovog preduzeća.

Alagić nije želio mnogo komentarisati svog prethodnika.

"Ne želim komentarisati ničiju prošlost, pa ni prošlost mog prethodnika. On je bio relativno kratko u Toplanama da bih mogao komentarisati njegov rad", kratko je kazao Alagić.

Na niz pitanja o političkoj sceni u Kantonu Sarajevo i radu Vlade koja bi mogla biti smijenjena u narednom periodu, novi direktor Toplana također nije želio mnogo odgovarati.

"Mene genaralno politika zanima onoliko koliko je to bitno za Toplane i moju djecu. S druge strane, imam izuzetnu komunikaciju s premijerom Fortom i ministrom Mandićem. Ako i kada dođe nova Vlada KS, očekujem da se postavi profesionalno, pruži priliku da vidi kako funkcionišu stvari koje vodim ja ili bilo koji direktor nekog drugog javnog preduzeća. Ovdje nije pitanje Vlade, politike, ko će biti direktor, već je naglasak na lošoj i staroj infrastrukturi, vrlo opasnoj u dugom roku u smislu održavanja energetske stabilnosti u KS, što je jedan od osnovnih ciljeva ovog preduzeća. Ko to ne bude vidio, onda je to veliki problem za građane. Nebitno je ko će biti na kojoj poziciji, ja sam tu da poštujem sve ono što bilo koja vlada donese. Postoje neosporne činjenice da se treba pozabaviti Toplanama. Ukoliko se to ne desi, građani Sarajeva kroz nekoliko godina imaju rizik da ostanu bez grijanja, i to kaže struka kaže, ne Berin Alagić", naglasio je novi direktor Toplana.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Na raju razgovora, Alagić ističe da je njegov lični postulat da uvijek želi raditi po zakonu. Iako je njegov rad pod lupom nadređenih, kaže da to ne treba biti javna priča.

"Bez obzira na to što se neke stvari ljudima sviđaju, a neke ne, mi moramo ispoštovati zakon u svakom pogledu. Ako ne poštujemo zakone, pravimo štetu. Ovo je proizvodno preduzeće koje ima svoju struku, glavu i rep. Postojalo je prije mene i postojat će i poslije mene, a njegova svrha jeste da bude na usluzi građanima", jasan je Alagić.