{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivisti za prava životinja tvrde: Uoči dolaska pape Lokom ilegalno ubija pse lutalice

5.6.2015. u 18:02
437
179
Aktivisti za prava životinja tvrde: Uoči dolaska pape Lokom ilegalno ubija pse lutalice
437
Povodom dolaska pape Franje u Sarajevo, oglasili su se aktivisti iz Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja u cilju, kako kažu "skretanja pažnje javnosti na krajnje licemjerje gradskih vlasti i negativnu poruku koju naš grad šalje u svijet."
Iz Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja tvrde kako uposlenici higijenskog servisa Lokom već nekoliko dana hvataju pse lutalice na lokacijama koje će papa Franjo posjetiti, te navode kako psi neće biti sterilisani i vraćeni nazad, već će biti ubijeni.

"Da li je to način da dočekamo nekoga ko je dokazani borac za dobrobit svih živih bića i da li je to slika našeg grada koju želimo prikazati svijetu? Podsjetimo, papa Franjo, iako jezuita, uzeo je ime po svetom Franji Asiškom, svecu mira, okoliša i zaštite životinja. Zbog zaljubljenosti u prirodu ekolozi su ga izabrali za svog sveca zaštitnika, a u svijetu se prepoznaje kao svetac mira", poručuju iz Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja.

Psi lutalice predstavljaju veliki problem na području Kantona Sarajevo od 2009. godine, kad je izglasan Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji zabranjuje ubijanje pasa lutalica, te zahtijeva njjihovo smještanje u azile. Međutim, budući da azili kao takvi nisu u stanju odgovoriti potrebi velikog broja pasa lutalica, veliki broj pasa na ulicama Sarajeva često je prijetnja stanovništvu, a ujedi i napadi lutalica su svakodnevna pojava.

Podsjećamo, aktivisti za zaštitu prava životinja nedavno su ispred općine Novi Grad u Sarajevu organizovali i protest u cilju skretanja pažnje javnosti na "ilegalne aktivnosti koje provodi higijenski servis Lokom" u smislu nezakonitog ubijanja pasa lutalica.

Naknadno se oglasila i Općina Novi Grad sa tvrdnjom kako higijenski servis Lokom i Veterinarska stanica Novi Grad sve svoje aktivnosti obavljaju "u potpunosti u skladu sa zakonom i drugim važećim propisima iz ove oblasti što je u više navrata potvrđeno od nadležnih organa ovlaštenih za kontrolu zakonitosti i legalnosti rada." Također, naveli su kako su dosad imali dosta problema sa udruženjima za zaštitu životinja u smislu fizičkih napada na njihove uposlenike.

Jedan takav slučaj zabilježen je i danas, kad su zbog pasa lutalica pretučeni direktor Veterinarske stanice i uposlenici Higijenskog zavoda Lokom.

Redakcija portala Klix.ba pokušala je kontaktirati nadležne u udruženju Lokom u vezi najnovijih navoda aktivista za zaštitu životinja, no nismo dobili nikakav odgovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: