BiH
437

Aktivisti za prava životinja tvrde: Uoči dolaska pape Lokom ilegalno ubija pse lutalice

Klix.ba
(Foto: Savez udruženja za zaštitu životinja)
Povodom dolaska pape Franje u Sarajevo, oglasili su se aktivisti iz Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja u cilju, kako kažu "skretanja pažnje javnosti na krajnje licemjerje gradskih vlasti i negativnu poruku koju naš grad šalje u svijet."

Iz Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja tvrde kako uposlenici higijenskog servisa Lokom već nekoliko dana hvataju pse lutalice na lokacijama koje će papa Franjo posjetiti, te navode kako psi neće biti sterilisani i vraćeni nazad, već će biti ubijeni.

"Da li je to način da dočekamo nekoga ko je dokazani borac za dobrobit svih živih bića i da li je to slika našeg grada koju želimo prikazati svijetu? Podsjetimo, papa Franjo, iako jezuita, uzeo je ime po svetom Franji Asiškom, svecu mira, okoliša i zaštite životinja. Zbog zaljubljenosti u prirodu ekolozi su ga izabrali za svog sveca zaštitnika, a u svijetu se prepoznaje kao svetac mira", poručuju iz Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja.

Psi lutalice predstavljaju veliki problem na području Kantona Sarajevo od 2009. godine, kad je izglasan Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji zabranjuje ubijanje pasa lutalica, te zahtijeva njjihovo smještanje u azile. Međutim, budući da azili kao takvi nisu u stanju odgovoriti potrebi velikog broja pasa lutalica, veliki broj pasa na ulicama Sarajeva često je prijetnja stanovništvu, a ujedi i napadi lutalica su svakodnevna pojava.

Podsjećamo, aktivisti za zaštitu prava životinja nedavno su ispred općine Novi Grad u Sarajevu organizovali i protest u cilju skretanja pažnje javnosti na "ilegalne aktivnosti koje provodi higijenski servis Lokom" u smislu nezakonitog ubijanja pasa lutalica.

Naknadno se oglasila i Općina Novi Grad sa tvrdnjom kako higijenski servis Lokom i Veterinarska stanica Novi Grad sve svoje aktivnosti obavljaju "u potpunosti u skladu sa zakonom i drugim važećim propisima iz ove oblasti što je u više navrata potvrđeno od nadležnih organa ovlaštenih za kontrolu zakonitosti i legalnosti rada." Također, naveli su kako su dosad imali dosta problema sa udruženjima za zaštitu životinja u smislu fizičkih napada na njihove uposlenike.

Jedan takav slučaj zabilježen je i danas, kad su zbog pasa lutalica pretučeni direktor Veterinarske stanice i uposlenici Higijenskog zavoda Lokom.

Redakcija portala Klix.ba pokušala je kontaktirati nadležne u udruženju Lokom u vezi najnovijih navoda aktivista za zaštitu životinja, no nismo dobili nikakav odgovor.