Protiv MHE
1.6k

Aktivisti su danas sačuvali Neretvicu, kamioni i mašine se vratili na rikverc

D. Be.
Mještani Buturović Polja i aktivisti iz svih krajeva BiH danas su natjerali kamione i mašine da se vrate na rikverc i tako spriječili početak izgradnje dvije mini hidroelektrane (MHE) na rijeci Neretvici.
Od ranih jutranjih sati na mostu u mjestu Goransko Polje, nedaleko od Buturović Polja kod Konjica, traje protest građana protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Neretvici.

Kada su se oko 10 sati pojavili kamioni, mještani su hrabro stali pred njih i spriječili ih da nastave put. Podršku su im dali i članovi benda Dubioza Kolektiv.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Nakon skoro dva sata blokade kamioni i mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic, koji su trebali započeti radove na izgradnji dvije od 15 planiranih MHE, su odlučili prekinuti planirano i vratiti se nazad.

Džemal Novalić, direktor firme GPI, koja je trebala izvoditi radove, rekao je da imaju ugovor s Elektroprivredom, ali da, s obzirom na reakciju mještana, više neće pokušavati izlaziti na teren.

"Lokalno stanovništvo nam ne dozvoljava da prođemo do gradilišta. Ovdje nemamo više šta tražiti, sva daljnja prava ćemo tražiti putem Elektroprivrede, da vidimo šta ćemo dalje činiti. Ovo je drugi put da smo izašli na teren, da nam ljudi ne dozvoljavaju prolazak i nemamo više namjeru pokušavati", kazao je Novalić.

Aktivisti im čak nisu dali ni da se okrenu na cesti pa su vozači morali voziti u rikverc. Nekoliko stotina građana je uz pjesmu proslavilo današnji poduhvat, a protest je prošao bez incidenata.

U rukama su držali transparent "Voda ili krv - Stop MHE - Pusti me da tečem".

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Mi smo odlučni i izdržat ćemo koliko god bude trajalo. Imamo više želje da spriječimo ekocid na našoj rijeci", rekao je jedan od organizatora Ibrahim Turak.

Mještanima Buturović Polja veliku podršku pružaju i aktivisti iz drugih krajeva BiH, a protesti su održani već nekoliko puta s ciljem zaustavljanja mašina koje trebaju graditi HE na rijeci dugoj 27 kilometara.