Vraćen iz BiH u Dohu
22

Aktivisti pozivaju Katar da obustavi deportaciju Ujgura Yusufa u Kinu

A. P.
Abulikemu Yusufu
Abulikemu Yusufu
Nakon što Granična policija BiH na aerodromu Sarajevo nije dozvolila ulazak i boravak u našoj zemlji Abulikemu Yusufu, Ujguru porijeklom iz Kine, on je avionom vraćen u Katar, gdje čeka deportaciju u Kinu. Ujgurski aktivisti pozvali su katarske vlasti da ne dozvole ekstradiciju ovog čovjeka jer mu u Kini prijeti zatvaranje, tortura, pa čak i smrt.
Video koji je Yusuf objavio na Facebooku snimljen je na aerodromu u Dohi i podijeljen na brojnim društvenim mrežama, a aktivisti upozoravaju da mu treba pomoći i ne dozvoliti da ga vrate u zemlju u kojoj mu prijeti opasnost.
Oni su se u subotu okupili ispred katarske ambasade u Washingtonu, a jedan od demonstranata, Salih Hudayar, kazao je da Yusuf još uvijek nije deportovan, ali da bi mogao biti u naredna 24 sata.

Yusuf je ranije objavio da mu je za subotu bukiran let Qatar Airwaysom iz Dohe prema Pekingu. U videu koji je snimio čini se da se može slobodno kretati terminalom.

"Trenutno me drže na aerodromu u Dohi. Pripremaju me za odlazak. Treba mi pomoć svijeta. Ja sam iz Hotana", kazao je. Hotan je dio kineske provincije Xinjiang u kojem živi najviše pripadnika ujgurske manjine.

Kopija Yusufovog pasoša objavljena online ukazuje da ima 53 godine.

Grupe aktivista koji se bore za ljudska prava osuđuju Kinu zbog lošeg postupanja prema Ujgurima, većinski muslimanskom stanovništvu, a stotine hiljada njih poslano je u masovne logore koje zvaničnici nazivaju "školama za stručno osposobljavanje" i kažu da su organizovane s ciljem borbe protiv "vjerskog ekstremizma".

Svjetski kongres Ujgura također je pozvao Katar da obustavi deportaciju.

"Katar ima apsolutnu obavezu da osigura njegovu zaštitu, s obzirom na uslove u kojima se nalaze Ujguri u Kini", objavila je ova organizacija na Twitteru.

Katar je jedna od zemalja Golfskog zaljeva koje su Ujedinjenim nacijama prošlog mjeseca potpisale pismo podrške kineskoj politici u Xinjiangu.