Ekološki problemi
26

Aktivisti iz Bosanskog Novog podsjetili gradonačelnika Dubrovnika na Trgovsku goru

D. Be.
Mate Franković (Foto: Pixsell/Grgo Jelavic)
Mate Franković (Foto: Pixsell/Grgo Jelavic)
Green Team Centar iz Bosanskog Novog uputio je pismo gradonačelniku Dubrovnika Mati Frankoviću koji je negodovao zbog izgradnje aerodroma u Trebinju te pozvao vlasti u BiH da odustanu od te ideje.

Iz ovog udruženja su poručili Frankoviću kako se raduju svakoj naznaci da se na najodgovornijim funkcijama, kako u lokalnim zajednicama tako i na višim nivoima nalaze ekološki orijentisani pojedinci.

"Nismo imali priliku ispratiti Vaše društvene i političke angažmane da bismo potvrdili prve dojmove, ali podstaknuti Vašim istupom na temu važnosti poštivanja međunarodnih konvencija, osjećamo potrebu da Vam se obratimo.

Lijepo je pročitati poziv koji pristiže iz Republike Hrvatske vezano za potrebu poštivanja ESPOO i Arhuske konvencija. Možda ćete se iznenaditi, ali Vaša izjava je posebno zanimljiva građanima iz sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, gdje u samom graničnom pojasu, u kompleksu kasarne Čerkezovac - lokalitet Trgovska gora, udaljenom 800 metara od granice i rijeke Une, Hrvatska namjerava deponovati svoju polovinu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško, a uz to čak i institucionalne otpade iz čitave Hrvatske", navode u pismu.

Dalje kažu da je to prijetnja sa kojom žive, liježu i bude se svaki dan, prijetnja koja bi svoj epilog trebala dobiti 2023 godine, kada je planirano da svi ti otpadi osvanu na ovoj neprimjerenoj lokaciji.

"Nadamo se da njegujete stav da zdravu životnu sredinu zaslužujemo svi, bez obzira na teritorijalne i sve druge odrednice, te Vas u skladu sa tim podstičemo da stanete uz građane koji se već preko 20 godina protive namjeri da se na Trgovskoj gori deponuju radioaktivni i drugi opasni otpadi, pozivom nadležnima u Republici Hrvatskoj da odustanu od projekta koji će kako sada stvari stoje, svoj epilog morati dobijati na međunarodnim sudovima. Politika je uticala da se kreira problem potenciranjem ove loše ideje, iz tog razloga vjerujemo da odgovorne politike mogu riješiti ovaj problem", istakli su.

Navode kako su uvjereni da Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu i moraju posvećenije graditi prijateljske odnose, te zbog toga pozivaju gradonačelnika Dubrovnika da neopterećeni političkim stegama koji nekada mogu predstavljati prepreke za pozitivne iskorake, usprotivi se ideji da se radioaktivni i drugi opasni otpadi dopremaju u granični pojas, te da zajedno urade nešto za šta će sadašnje i buduće generacije koje odrastaju uz rijeku Unu, koja je dijelom Park prirode, a drugim dijelom Nacionalni park, biti zahvalne.

Podsjetimo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je dopis Vijeću Ministara BiH povodom Memoranduma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije kojim se "utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje" te pozvao na obustavljanje radova.

Nije dugo trebalo da gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić odgovori kolegi iz Hrvatske kazavši mu da "ako ne može pomoći, onda ne treba ni smetati".