BiH
0

Aktivisti akcije "Let's do it" čiste divlje deponije smeća

FENA
U sklopu akcije "Let's do it", članovi Udruženja Bistro! iz Sarajeva će nastaviti radove na uređenju obale jezera Starača i čišćenju smeća koje neodgovorni pojedinci i privredni subjekti odlažu u neposrednoj blizini jezera.

"U subotu, 18. maja, kada je predviđeno održavanje akcije 'Let's do it', pokušat ćemo očistiti jednu divlju deponiju koja je napravljena u posljednja dva mjeseca, a koju smo prijavili Eko policiji", rekao je predsjednik Udruženja Adnan Osmanagić.

Nažalost, to nije jedina deponija koja je nastala u posljednja dva mjeseca na jezeru Starača.

"Prije desetak dana je nedaleko od te deponije nikla druga, mnogo opasnija i po ljude i po eko sistem jezera. Naime, neko neodgovorno lice ili privredni subjekt je na samu obalu jezera deponovao životinjski otpad. Tu neljudskost, ili kako već nazvati taj čin, smo ovaj put prijavili nadležnim inspekcijama i Policijskoj upravi Ilijaš, te se nadamo da će oni poduzeti sve što je neophodno da se otkriju počinioci", poručuju iz Udruženja.

"Nevjerovatna je količina destrukcije u našem čovjeku, nevjerovatno je da se ovakvim načinom odlaganja misli da se riješio sopstveni problem. A to što je on samo prebačen nekom drugom, to ne interesuje počinioce ovakvog i sličnih poganluka. Kako li bi dotični reagovali da se njima, u njihove bašte istrese ovo što istresaju u tuđe ili na državnu zemlju", pitaju se u Udruženju Bistro!

Uz sve vodotokove, posebno uz rijeke, gdje god može prići kamion, niz obalu je vidljiv otpad, najčešće građevinski, ali tu je i krivica sistema, nakaradnih pravila, nedosljednosti i neprimjenjivanja zakonskih odredbi i blagih kaznenih mjera koje ne djeluju preventivno. Umjesto da se omogući besplatno lagerovanje ovakvog otpada na za to određena mjesta, naplaćivanje je dovelo dotle da se taj otpad odlaže bilo gdje, a onda su potrebna veća sredstva za saniranje takvih divljih deponija nego što bi bilo naplaćeno za legalno deponovanje.

"Osim ako se ne nađe dovoljno onih koji bi se kao volonteri borili protiv vjetrenjača. A i kada se nađu takvi, tada izostane podrška nadležnih institucija", rekao je Osmanagić.

Udruženje Bistro! je od marta ove godine korisnik ribolovnog prava na vodama Ribolovnog područja 6, vodama na teritoriji općine Ilijaš.

Osim redovnih akcija čišćenja jezera Starača kao vode koju je najlakše revitalizovati, članovi Udruženja obilaze ostale vodotokove i evidentiraju sva onečišćenja.

Nedavno, Udruženje Bistro! je potpisalo Protokol o saradnji na realizaciji "Eko kampa jezero Starača" sa SOS dječijim selima BiH, koje bi koristili SOS-ovci za svoju djecu, zatim ostale zainteresovane organizacije, pojedinci ali i javne ustanove poput škola u svrhu organizovanja kampova, škola u prirodi, izleta, umjetničkih kolonija.