{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ako se udruže Bradara i Puzigaća, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH danas bi mogao pasti

19.7.2018. u 10:47
7
55
Ako se udruže Bradara i Puzigaća, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH danas bi mogao pasti
7
Ako se udruže Bradara i Puzigaća, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH danas bi mogao pasti
Foto: H. M./Klix.ba
Imenovanje SNSD-ovog funkcionera Drage Puzigaće na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH danas bi moglo doći na naplatu. Naime, ukoliko se Puzigaća udruži s predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH Lidijom Bradarom (HDZ) i proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH destruktivnim po interese konstitutivnih naroda, ovaj zakon smatrat će se odbijenim.
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izjasnit će se o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Riječ je o zakonu koji su predložili parlamentarci iz reda SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke, a koji je ranije usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Od samog početka, odnosno od kada je ovaj zakon upućen u parlamentarnu proceduru, HDZ BiH se trudi na sve moguće načine blokirati usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) prvo je odugovlačila da sazove sjednicu ovog organa zakonodavne vlasti da bi u konačnici ove sedmice sazvala vanrednu sjednicu na čiji je dnevni red stavila Prijedlog zakona o izbornim jedinicama.

Kako nam je potvrđeno, HDZ BiH bi na današnjoj sjednici mogao osporiti zakon koji su predložile probosanske političke stranke ukoliko za to bude imao podršku SNSD-a.

Naime, na mjestu zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH nalaze se Drago Puzigaća (SNSD) i Jasenko Tufekčić (SDA). Ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes onda će se zakon definitivno smatrati odbijenim. Dakle, o njemu se neće morati izjašnjavati ni Vijeće za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda Federacije BiH.

Puzigaća je 23. juna 2016. godine glasovima delegata iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a izabran za člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovom imenovanju žestoko se protivio SDP koji je tvrdio da na ovu poziciju treba izabrati Slavišu Šućura.

HDZ i SNSD njeguju posebne političke odnose u kojima HDZ brani navodne interese SNSD-a u institucijama BiH, a očito SNSD štiti interese HDZ-a u Federaciji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: