{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ako se ne riješi pitanje presude Sejdić-Finci i državne imovine u maju protesti

F
8.3.2013. u 14:15
0
10
Ako se ne riješi pitanje presude Sejdić-Finci i državne imovine u maju protesti
0
Ako se ne riješi pitanje presude Sejdić-Finci i državne imovine u maju protesti
Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak danas je na sjednici u Sarajevu raspravljalo o daljnjim aktivnostima u vezi sa zastojem u napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u što za posljedicu ima "ekonomski nazadak i osiromašenje građana“.
Predsjednik Stranke Mladen Ivanković Lijanović izjavio je nakon sjednice da je ta stranka još prije deset dana uputila pismo predsjedniku FBiH Živku Budimiru s inicijativom da sukladno sa svojim ustavnim ovlastima zaustavi sve razgovore i aktivnosti o promjeni izvršne vlasti dok stranke "četvorke“ i "šestorke“ ne provedu presudu u slučaju Sejdić-Finci i završe pitanja državne imovine kao osnovnih preduvjeta za razrješenje aktuelne političke situacije i napretka BiH na putu evroatlantskih integracija.

Pismo je upućeno i visokom predstavniku u BiH te ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) od kojih je zatražen konkretan sastanak na kojem bi se razgovaralo o trenutnoj političkoj situaciji.

"U slučaju neprovođenja odluke suda u Strasbourgu dovodi se u pitanje i opstojnost države BiH i provođenje izbora 2014. godine", kazao je Mladen Ivanković Lijanović.

Najavio je da bi ta stranka u maju mogla pokrenuti i proteste u slučaju da se ne ispune navedeni preduvjeti za razrješenje aktuelne političke situacije u BiH.

Komentirajući ostavku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira na članstvo u HSP-u, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak je kazao da se radi o demokratskom pravu Živka Budimira ali i unutarstranačkom pitanju HSP-a, iznoseći stajalište da Budimir nije u velikoj mjeri ni bio stranački eksponiran već da se više posvetio funkciji predsjednika FBiH i interesima građana.

U vezi s pozivom visokog predstavnika Valentina Inzka predsjedniku FBiH da se ubrza procedura imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH, Mladen Ivanković Lijanović je kazao da nema razloga da se taj proces odugovlači i da ga je nužno završiti uz sve poštivanje predviđenih zakonskih procedura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: