Milorad Dodik
0

"Ako se entiteti ne slože, nema zakona na nivou BiH"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da će RS, odnosno oba entiteta, za svako pitanje koje bude na dnevnom redu bh.organa morati dati svoju saglasnost, ukoliko se ne radi o nadležnostima koje su decidirano propisane kao državne.

Po Dodikovim riječima, za svaki zakon u tom smislu koji bi se našao u državnom parlamentu sporazum moraju dati entiteti, odnosno strane potpisnice Dejtonskog sporazuma, jer su institucije BiH samo "servis“.

RS će, najavljuje, "praktikovati“ da s Federacijom BiH bude postignut sporazuma o tim pitanjima kako je to i predviđeno, navodi, Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"To se neće odnositi samo na 10 izričitih nadležnosti koje su za BiH propisane Ustavom BiH, a sve ostalo joj može da bude dodijeljeno putem sporazuma dvaju entiteta“, ustvrdio je Dodik iznoseći stav da se ta praksa do sada nije provodila, jer je "međunarodna zajednica nametala rješenja“.

Kazao je i da se RS priprema da dostavi takve sporazume vezano za popis, državnu pomoć, izmjenu Ustava BiH u skladu s odlukom 'Sejdić-Finci'..., a bit će usvojeni "kao početni prijedlozi na sjednici Vlade RS-a, a zatim dostavljeni Federalnoj vladi koja treba da da svoju saglasnost“.

„Sve ostalo što se radilo bilo je izvrnuta praksa koju je, najčešće, propagirao OHR u nastojanju da stvori novi politički sistem koji je trebao da osigura centralizaciju i unitarizaciju BiH“, tvrdi entitetski predsjednik, za koga je to vraćanje na "izvorni“ Dejtonski sporazum i u ustavne okvire.

Ako ne bude sporazuma entiteta, tvrdi, parlament BiH neće moći razmatrati zakone koji nisu u nadležnosti države, a najvljuje i da će u narednim mjesecima za sve one zakone koji su usvojeni, a ima ih oko 200, predložiti posebne sporazume.

Ako tih sporazuma ne bude, RS će, tvrdi, biti primorana da ih proglasi neprimjenjivim u tom entitetu.

Kao primjer naveo je Zakon o zemljoradničkim zadrugama, koji, navodi, mora biti "ukinut“.

Sporazumi koje moraju dati entiteti će biti i osnovne teme sutrašnjeg razgovora SNSD-a i SDS-a na Jahorini, a na osnovu potpisane platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.

Na današnjoj pres-konferenciji Dodik je ponovo iznosio statističke pokazatelje po kojoj je RS makroekonomski stabilna, ustvrdivši da nisu tačne tvrdnje opozicije da vlast "stvara ružičastu stvarnost u RS-u“.

Ima problema, potvrđuje, i oko nezaposlenosti, ali i situacije da RS naredne godine mora vratiti kredite MMF-a, ali će se, tvrdi, zadužiti putem obveznica da bi prebrodila tu situaciju.