{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ako ne bude zamjerki skup u Dobrovoljačkoj će biti održan"

S
30.4.2010. u 17:59
0
56
"Ako ne bude zamjerki skup u Dobrovoljačkoj će biti održan"
0
"Ako ne bude zamjerki skup u Dobrovoljačkoj će biti održan"
Bivša Dobrovoljačka ulica (Foto: DW)
Većina formalno-pravnih uslova da 3. maja u Sarajevu bude organizovano obilježavanje 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici ispunjena je prema Zakonu o javnom okupljanju, a MUP Kantona Sarajevo ne vidi prepreke koje bi mogle onemogućiti održavanje ovog skupa.
"Službenici MUP-a Kantona Sarajevo provjeravaju sve informacije u vezi sa bezbjednosnim aspektom održavanja skupa. Te informacije ćemo analizirati, a i sa drugim agencijama za provođenje zakona u BiH takođe imamo dogovorenu razmjenu takvih informacija", izjavio je Srni portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

On je napomenuo da kantonalni MUP neće davati nikakva odobrenja za održavanje ovog skupa.

"MUP Kantona Sarajevo, ukoliko bude imao zamjerki prema organizatoru skupa, tražiće da se neispunjeni uslovi ispune, ili ćemo organizatora izvijestiti da eventualno nismo u mogućnosti da obezbijedimo ovaj skup. Ali ukoliko ne bude zamjerki, skup će biti održan", rekao je Nefić.

Nefić je naglasio da MUP Kantona, prema dosadašnjim konkretnim i pouzdanim informacijama kojim raspolaže, ne može zaključiti da najavljeno obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Sarajevu predstavlja skup visokog rizika.

"Svakako ćemo i dalje pratiti situaciju i analizirati stanje na terenu, te o tome zauzeti stav", rekao je Nefić.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Branka Šljivar izjavila je Srni da je Pododbor danas dobio sve potrebne saglasnosti koje su tražene od kantonalnih institucija.

"Od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo dobili smo saglasnost za privremenom obustavom saobraćaja na tom dijelu grada, a od Vatrogasne službe i Hitne službe Kantona potvrdu da će pružiti svoje usluge ukoliko to bude potrebno", navela je Šljivar.

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske saopštio je danas da će u ponedjeljak, 3. maja, biti obilježeno 18 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici na dvije lokacije - u Sarajevu i Istočnom Novom Sarajevu.

U Sarajevu će stradanje vojnika JNA biti obilježeno mirnom šetnjom učesnika sa zapaljenim svijećama kroz Dobrovoljačku ulicu.

Prema programu Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u 11.00 sati biće služen parastos poginulim pripadnicima JNA u Spomen crkvi u naselju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu, a predviđeno je i obraćanje zvaničnika, među kojima će biti i predsjednik Odbora i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, preživjeli pripadnici JNA, članovi porodica poginulih, te predstavnici nevladinih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: