SDP odgovorio Predsjedniku RS-a
161

"Ako je BiH trula, to je zato što je Dodik njen crv"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH u nedjelju ističe da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik po ko zna koji put okomio na Bosnu i Hercegovinu "čiji je državljanin i od čijih poreskih obveznika prima plaću".

Dodik je, navodi SDP, pokušavajući novoj srbijanskoj vlasti prodati istu priču koju ponavlja već godinama, beogradskim medijima izjavio da je BiH "trula država koja ne zaslužuje da postoji“.

"Što se tiče državnog nivoa BiH, riječ je o čistoj zamjeni teza: Dodikovi parlamentarci blokiraju svaki proevropski zakon i odluku na državnom nivou koja bi značila funkcionalniju državu na euroatlantskim tračnicama, a onda "poentiraju“ kako je „dogovor nemoguć. Njihovi zahtjevi su da država BiH ne postoji, nego da postoje dva-tri pašaluka od kojih bi jedan bio ustoličen po demokratskoj bjeloruskoj recepturi", kaže se u saopćenju SDP-a.

Ipak smatraju da se mora reći istina da Milorad Dodik nije kriv za situaciju u Federaciji BiH.

"Na tom su nivou, uz neznatnu pauzu, Dodikovi najbolji koalicioni partner i Sulejman Tihić i Stranka demokratske akcije doveli do totalnog osiromašenja građana ovog entiteta", ističe SDP.

Socijaldemokratska partija i njeni kadrovi spremni su preuzeti odgovornost za mandat koji su dobili od građana 2010. godine, i po tome se "razlikujemo od uzurpatora i mrzitelja države BiH, Dodika i njegovog poslušnog partnera, koji bi sve učinio da nekoliko hiljada SDA-ovaca ostane na vlasti, Tihića".

SDP BiH se nada da će nova srbijanska vlast u svom obračunu s, kako se kaže u saopćenju, tajkunima i politički meceniranim kriminalom otkriti kako je Milorad Dodik jedan dio BiH, onaj koji se zove Republika Srpska, osiromašio do trulosti.

"Ukoliko je BiH trula država, to je zato što je Milorad Dodik jedan od njenih crva", kaže se na kraju saopćenja SDP-a BiH.