Vlada FBiH
0

"Ako do 2018. ne izgradimo nove elektrane, uvozićemo struju"

Piše: A. Panjeta
Hećo i Mujezinović: "Razgovaraćemo samo sa onima koji imaju novca" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Hećo i Mujezinović: "Razgovaraćemo samo sa onima koji imaju novca" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ukoliko se ispune najave ministra energetike FBiH Vahida Heće i Premijera FBiH Mustafe Mujezinovića, do 2018. godine BiH bi, bar što se "većeg entiteta" tiče, mogla postati zemlja hidroelektrana i termoelektrana.

Na danas održanoj press konferenciji, Mujezinović i Hećo predstavili su prioritete u izgradnji elektroenergetskih objekata u FBiH koji bi se trebale početi graditi, a neki od njih i završiti do 2018. godine kada bi veliki broj blokova iz postojećih termoelektrana trebao biti ugašen.

  • Vlada je izdvojila prioritetne projekte, nakon ovoga odlučićemo na koji način će se oformiti tijelo za izbor najpovoljnijih ponuđača, i otvorićemo veliki javni poziv na kojem će moći učestvovati svi koji žele investirati. Sa onima koji nemaju novca nećemo razgovarati, i uzimanje koncesija i njihovo kasnije preprodavanje ne dolaze u obzir - kazao je premijer Mujezinović.

Mujezinović je upozorio da je krajnje vrijeme da se počne sa gradnjom termo i hidroelektrana, mini hidrocentrala i vjetroelektrana koje su sadržane na listi prioriteta, jer 2018. je sve bliža. Najavljeno je da bi se već u ovoj godini trebalo početi konkretno raditi na pripremama za izgradnju termoelektrana Tuzla i Kakanj, te hidrroelektrana Vranduk i Ustikolina.

  • Ako se do tada bar dio projekata ne realizira, moraćemo uvoziti struju - kazao je Mujezinović. Hećo je izrazio žaljenje da ranije ponuđeni veliki strateški projekat vrijedan sedam milijardi nije usvojen "zbog politizacije".

  • Da je taj projekat koji nije bio loš usvojen, mi bismo već dvije godine gradili, naše firme bi imale posla i radnici ne bi ostajali bez posla. Ovako, imamo novi projekat težak 10 milijardi, i na nama je da ga realiziramo - kazao je Hećo.

Kad je u pitanju štetnost izgradnje tolikog broja hidro i termoelektrana, Mujezinović je obećao da se neće uraditi ništa što bi moglo donijeti više štete nego koristi. O ekologiji i štetama koje će tolikim brojem hidroelektrana biti nanesene riječnim tokovima, na pressici bilo malo riječi. Hećo je čak kazao kako obnovljivi izvori energije u ovom trenutku nisu prioritet, "jer nismo iskoristili ni postojeće potencijale".

Najviše su se obećavali poslovi za domaće firme, zapošljavanje velikog broja radnika i priliv milionskih investicija u svaki kanton. Kako je ovo početak izborne godine i kako nije prvi put da nam se obećavaju megalomanski projekti od kojih ćemo svi imati koristi, a svaki put najviše koristi imaju samo oni koji je i obećavaju, nemamo razloga da budemo previše optimistični.