Konačni rezultati CIK-a
643

Akif Fazlić zvanično ostaje načelnik Ilijaša, pobijedio Dovadžiju sa 46 glasova razlike

A. B.
Fazlić je imao više glasova poštom i putem mobilnih timova
Fazlić je imao više glasova poštom i putem mobilnih timova
Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) jučer utvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH, načelnik Ilijaša ipak ostaje Akif Fazlić (SDA) koji je nakon svih prebrojanih glasova, svog protukandidata Četvorke Amara Dovadžiju (NiP) pobijedio sa 46 glasova razlike.
CIK je među zvaničnim rezultatima potvrdio glasove sa 33 biračka mjesta od kojih je 583 bilo nevažeće. Uračunati su i glasovi mobilnih timova, u odsusvtu i putem pošte te je tako na kraju utvrđeno da je Fazlić imao 5.023, a Dovadžija 4.977 glasova.

U ovom slučaju u Fazlićevu korist presudili su glasovi mobilnih timova, u odsustvu i putem pošte, dok je za Dovadžiju više glasova bilo s biračkih odbora.

Potvrđeni rezultati Centralne izborne komisije
Potvrđeni rezultati Centralne izborne komisije

Podsjećamo da su izborne rezultate u Ilijašu pratile česte nesuglasice te problemi oko njihovog usklađivanja. Danima se vodila bitka u vezi s pobjednikom za načelnika ove općine, a sve je kulminiralo protestima i upućivanjem peticije CIK-u da se izbroje glasovi i iz sedam vreća gdje SDA ima najveću podršku.

Na početku je Dovadžija ukazivao na to da je pokraden te da postoji više glasova koji idu u njegovu korist što je kasnije i utvrđeno ponovnim brojanjem sa izbornog mjesta na Jahorini te je nakon toga kandidat Četvorke bio u prednosti nad Fazlićem.

Prije više od 15 dana, nakon prvih preliminarnih rezultata, Dovadžija je proglasio izbornu pobjedu nad konkurentom Fazlićem.

"Naknadnim prebrojavanjem glasova s biračkog mjesta Jahorina, koje je učinjeno spornim stalnim spinovanjem političkih oponenata, danas je CIK u Zetri potvrdio da nema razlika niti neslaganja s prvobitnim prebrojavanjem. Čekamo COVID mobilni tim i glasove putem pošte kojima ćemo, sigurni smo, utvrditi prednost i u konačnici, kako je i očigledno, i zvanično odnijeti pobjedu", napisao je Dovadžija na svom Facebook profilu, dok se nalon zvaničnih rezultata CIK-a još nije oglasio.