Zaplijenjeno 36 mašina
0

Akcijom SIPA-e i UIO zaustavljeno krijumčarenje vrijednih mašina

Sponzorirani članak
Kvalitetna saradnja sigurnosnih i drugih agencija u Bosni i Hercegovini je omogućila niz akcija na razbijanju organizovanog kriminala. Među uspješnim primjerima su i zajedničke akcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"UIO sa ogromnom količinom informacija i SIPA sa policijskim nadležnostima mogu zajednički razotkriti niz nezakonitih radnji i to smo upravo u proteklom vremenskom periodu i uradili", kaže Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Zoran Glušac, glavni inspektor SIPA-e, konstatuje da je zahvaljujući kvalitetnijoj saradnji sa Upravom provedeno nekoliko značajnih akcija na terenu. Tako je u velikoj akciji protiv organizovanog kriminala u vezi sa carinskim prevarama, pranjem novca, teškim krađama i falsificiranjem isprava u martu 2011. godine na obavještajne razgovore privedeno 60 osoba. Među njima su bila i 22 službenika UIO, što ukazuje na kontinuitet u naporima Uprave da se suprostavi korupciji u vlastitim redovima.

"Došli smo do saznanja da u BiH djeluje organizovana kriminalna grupa koja se bavi krađom skupocjenih radnih teških mašina na prostoru zapadne Evrope. Sistem je bio takav da se u BiH i Hrvatskoj krivotvori dokumentacija. Po otuđenju mašina u zemljama zapadne Evrope one su, sa krivotvorenim dokumentima, transportovane do Slovenije i Hrvatske, a odatle ilegalno uvezene u BiH. U akciji je zaplijenjeno 36 mašina čija vrijednost premašuje dva miliona eura, a ukupna šteta po budžet BiH se ovakvim vidom kriminala procjenjuje na oko milion maraka". kaže Ivica Divković, glavni inspektor SIPA-e.

Uprava za indirektno oporezivanje i SIPA su uspješno su provele i akciju kodnog naziva Kafa.

"Tada je privedeno više od 30 osoba u BiH za koje postoji osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, koja se dovode u vezu sa poreskim i carinskim utajama te krijumčarenjem. Radilo se o fiktivnom uvozu kafe, odnosno uvožena je kafa, a prikazivana druga vrsta robe na koju se plaćaju niže uvozne dadžbine", pojasnio je Ratko Kovačević.

Zajedničke akcije su ključ uspjeha

SIPA je, osim sa Upravom za indirektno operezivanje, učestvovala i u brojnim združenim akcijama policijskih agencija u BiH. Sa Graničnom policijom je uspješno realizirana akcija usmjerena protiv krijumčarenja akcizne robe. Ova i slične akcije pokazale su da je zajedničko djelovanje ključ uspjeha policijskih agencija u BiH.