Crveni krst Grada Mostara
109

Akcijom "Kap po kap" do obroka za korisnike javne kuhinje

Piše: M. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Crveni krst grada Mostara pokrenuo je akciju "Kap po kap", koja ima za cilj prikupljanje donacija za rad javne kuhinje u kojoj se svaki dan pravi 420 obroka.

"Poslat ćemo dopise na 500 adresa privrednih subjekata da nam pomognu onoliko koliko su u mogućnosti. Naš prijedlog je da mjesečno izdvoje 10 maraka ili ako mogu više, što bi nama itekako pomoglo. U planu nam je i pokretanje humanitarnog broja putem kojeg bi se prikupljala sredstva za kupovinu hrane", rekao je za Klix.ba Alen Kajtaz, sekretar Crvenog krsta Grada Mostara.

Danas je ova organizacija dobila donaciju koju su prikupili bh. dijaspora i studenti Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar. Također, javljali su se i studenti drugih fakulteta i učenici koji su izrazili želju da pomognu tako što će prikupljati donacije hrane pred tržnim centrima u okviru obrazovnih ustanova.

"Zahvaljujući ovoj donaciji imat ćemo hranu za narednih 20 dana. No, uvijek se pitamo šta ako dođe do elementarne nepogode kao što je bio slučaj u ovo doba prošle godine. Tada smo potrošili sve zalihe koje još nismo nadoknadili. Ovaj problem je potrebno sistemski riješiti, jer Grad Mostar nas finansira s 2/3, a mi se snalazimo za 1/3 budžeta", rekao je Kajtaz te dodao da se na pripremu obroka godišnje potroši blizu 365.000 maraka.

Akcija "Kap po kap" će biti trajnog karaktera, a uposlenici ove organizacije pozvali su sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu svojim doprinosom.