Tužilaštvo KS
3

Akcija "Zadruga": Direktori Lokoma, MHS-a i Obnove pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je postupajući tužilac ponovo ispitao osumnjičene u akciji "Zadruga", Tužilaštvo KS je predložilo ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane za direktora javnog preduzeća Lokom Ramiza Durakovića, kao i direktora i uposlenika firme MHS Hadisa Kusturu i Alija Kadrića te Salihu Dervišević iz obrtničke djelatnosti "Obnova".

"Na prijedlog Tužilaštva određena je zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu Zadruga i obaveza redovnog javljanja nadležnoj policijskoj upravi", potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

U sklopu akcije "Zadruga", čija je realizacija počela 24. januara, izvršeni su pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo i privedeno više osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca te je izuzeta obimna dokumentacija.

Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji s MUP-om KS, Finansijsko-obavještajnim odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu i inspektorima Porezne uprave FBiH te uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.