BiH
3

Akcija Urban: Lamija Maglić Stajić i Kenan Softić predati Tužilaštvu KS

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Uposlenica Općine Novo Sarajevo Lamija Maglić Stajić i vještak Kenan Softić, koji su uz još pet osoba uhapšeni u akciji SIPA-e pod nazivom "Urban", predati su Tužilaštvu Kantona Sarajevo, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Azra Bavčić.

Sinoć su predati i bivši ministar obrazovanja KS i profesor na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Sarajevo Fahrudin Oručević, bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović, prodekan ETF-a Irfan Turković, vlasnik kompanije "LAKE" Nedžad Bubica, inače brat bivšeg ministra saobraćaja KS Jusufa Bubice, i bivši uposlenik Općine Novo Sarajevo Enes Begović.

Osumnjičene osobe će biti ispitane i zadržane 24 sata u Tužilaštvu KS, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim mjerama.

Akcija "Urban" je izvedena zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.

Tereti ih se da su u periodu od 2012. do 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa, u namjeri da pribave protupravnu imovinsku korist pravnoj osobi, zaključivali ugovore o zamjeni gradnje nekretnina.

Cijela afera u vezi je sa pet dunuma zemljišta na Marijin-Dvoru u Sarajevu, čiji je vlasnik ETF. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a 2012. godine je postignut dogovor između tadašnje uprave ETF-a i firme "LAKE", koji je i osnov za spomenuta hapšenja.

Naime, tada je dogovoreno da firma "LAKE" renovira zgradu ETF-a koja se nalazi u kampusu i koja je master planom predviđena za rušenje, a zauzvrat bi postali vlasnici atraktivne parcele od pet dunuma. U tom trenutku ETF obnavlja zgradu koja nije u njegovom vlasništvu već je faktički unajmljuju od Univerziteta u Sarajevu (UNSA).