{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija u Gornjoj Maoči bila uslov za bezvizni režim

S
3.2.2010. u 19:10
0
0
Akcija u Gornjoj Maoči bila uslov za bezvizni režim
0
Akcija u Gornjoj Maoči bila uslov za bezvizni režim
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Velika policijska akcija "Svjetlost" u Gornjoj Maoči provedena je u sklopu rješavanja jednog od uslova za bezvizni režim, saznaje Sarajevo-x.com iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH na osnovu čijeg je zahtjeva Sud BiH naložio provođenje ove spektakularne operacije.
Iako se Gornja Maoča i tamošna selefijska zajednica ne nalaze na formalnoj listi uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH, predstavljali su "trn u oku" brojnim članovima Evropske komisije.

Najveća policijska akcija provedena u BiH od potpisivanja Daytona provedena je kao signal BiH Briselu da je naša zemlja spremna riješiti problem osoba koje bi se mogle dovesti u vezu sa terorizmom i od kojih Brisel osjeća (ne)opravdan strah po svoju i bezbjednost građana Evrope.

Zbog toga se može i razumjeti zašto je u akciju koja je rezultirala osmoricom uhapšenih lica bilo uključeno 640 službenika svih policijskih i sigurnosnih struktura u državi, od čega dvije trećine pripadnika specijalnih jedinica, sa 224 vozila, među kojima su bila i dva oklopnjaka .

O ozbiljnosti akcije dovoljno govori i podatak da su se u operativnom štabu smještenom u Brčko Distriktu nalazili komandiri policijskih struktura, glavni tužilac BiH Milorad Barašin i još dva državna tužioca.

Podsjećamo da naredne sedmice u našu zemlju dolazi ekspertska komisija koja će ocijeniti ispunjavanje uslova iz Bloka II (imigracija, upravljanje granicama), dok u trećoj sedmici februara dolazi misija koja će ocijeniti ispunjavanje uslova iz Bloka III (javni red i sigurnost).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: