Akcija "Svjetlost"
0

FOTO / U Gornjoj Maoči privedeno deset vehabija?

Sarajevo-x.com
Početak akcije u Gornjoj Maoči
Foto: Tužilaštvo BiH
U najvećoj združenoj policijskoj akciji na širem području Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla agencija Srna, privedeno je na informativni razgovor deset pripadnika vehabijske zajednice iz sela Gornja Maoča, među kojima ima i žena.

Srna javlja da je u pretresima pronađena i oduzeta određena količina, uglavnom, lovačkog naoružanja, te da su izuzeti mobiteli, računari i računarska oprema..

Na mjestu događaja nalaze se glavni tužilac i dva tužioca Tužilaštva BiH, a u akciji sudjeluje oko 600 policijskih službenika i više desetina vozila i prateće opreme iz svih policijskih agencija u BiH.

Ova akcija provodi se na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, a aktivnosti se provode sa ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba osumnjičenih za krivična djela - ugrožavanje teritorijalne cjeline Bosne i Hercegovine, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti u okviru operativne akcije "Svjetlost" provode se na širem lokalitetu Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona, u mjestu Gornja Maoča, sa ciljem pronalaženja predmeta i tragova krivičnih djela važnih za krivični postupak.

Ova akcija najveća je združena policijska akcija u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i u njoj sudjeluju službenici OSA BiH, te policijski službenici Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS, Policije Brčko distrikta BiH, Federalne uprave policije, Uprave policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH , kao i predstavnici misije EUPM-a u BiH.

Inače, Gornja Maoča je potpuno izolovano mjesto u kojem dosad nisu važili zakoni države BiH. Djeca u ovom naselju uče po nastavnom planu i programu Jordana.