BiH
2

Akcija Twins: Dvije osobe uhapšene zbog trgovine ljudima i navođenja na prostituciju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvije osobe uhapšene su u policijskoj akciji Twins 1 koja je provedena jutros na području sarajevskog naselja Ilidža, a zbog sumnje da su umiješane u trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Nakon višemjesečne intenzivne istrage, jutros su na području općine Ilidža uhapšene dvije osumnjičene osobe, koje će nakon kriminalističke obrade biti dovedene na ispitivanje tužiocu", navodi se u saopćenju.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni iskorištavali težak socijalni i materijalni položaj žrtava, djevojaka i žena s područja BiH i Hrvatske, te žrtve vrbovali i transportovali u Austriju i Njemačku kako bi se u njihovoj organizaciji bavile prostitucijom, čime su sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Aktivnosti u okviru akcije Twins 1 provodi Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a u akciji je ostvarena i značajna međunarodna saradnja sa institucijama Austrije i Njemačke.

Ova međunarodna akcija pokazuje odlučnost pravosudnih i policijskih organa u BiH u borbi protiv trgovine ljudima, kao i ravnopravnu saradnju bh. institucija u međunarodnim operacijama sa zemljama Evropske unije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, SIPA je sa provođenjem akcije Twins započela u novembru prošle godine, a istovremeno je provedena i policijska akcija Pismo i to u BiH, Srbiji i Njemačkoj. Tada je uhapšeno ukupno 16 osoba te je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i organizovanjem prostitucije na međunarodnim nivou, te pranjem novca.

Tada je, između ostalog, na području Sarajeva uhapšen Almir Hadžiahmetović, koji se sumnjičio za organizovanje prostitucije, te jedan 17-godišnjak.

Oni su zajedno sa ostalim članovima grupe tokom dvije godine iskorištavali i prisiljavali djevojke na pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke. Tako su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada eura.